Hans Bossenbroek

Communicatiemedewerker

Het zijn voor iedereen pittige tijden momenteel. Zeker ook voor ondernemers. Het is alle hens aan dek. Toch zijn er - in deze weken van onzekerheid - lichtpuntjes te ontdekken.  

1. In China trekt de economie voorzichtig weer aan 

Na een enorm dieptepunt trekt de economische groei in China weer aan en komt het normale leven weer opgang. Door het virus kwam de economie volledig stil te liggen, maar inmiddels trekt de groei voorzichtig weer aan. Dat blijkt uit het inkoopmanagersindex, die economische groei voorspelt. In Europa lopen we ongeveer een maand achter op China, dus ook wij mogen weer - met de nodige terughoudendheid uiteraard - hopen op betere tijden.  

2. Digitaal (thuis)werken beleeft een doorbraak 

Oké, in 2019 was thuiswerken al een beetje met een opmars bezig. Maar wie had ooit gedacht dat we met z’n allen thuis zouden gaan werken? Het kan dus. Online werken gaat prima. Vergaderen doen we bijvoorbeeld door te videobellen en op sociale media zie je mening thuiskantoortje voorbijkomen. Het is bemoedigend voor de toekomst. Werken hoeft dus niet alleen meer op kantoor plaats te vinden, maar kan overal.. Het scheelt bovendien een hoop reistijd en de nodige files. 

3. Veel ondernemers hebben een goed hart

Bossen bloemen die bloementelers langsbrengen bij ouderen, bedrijfslunches die bij mensen thuis worden bezorgd, werkplekken die kosteloos worden verplaatst. Voorbeelden te over. Als er iets blijkt uit deze crisis, is het dat veel ondernemers het beste met hun medemens voor hebben. Bewonderenswaardig zijn de ondernemers die ondanks hun penibele financiële situatie van het bedrijf toch hun beste beentje voorzetten.   

Overigens zijn dit uiteraard niet de enige lichtpuntjes. Wat te denken van de aarde die zich herstelt, koeriers die momenteel iedereen thuis aantreffen en de samenhorigheid in de samenleving. En last but nog least: de natuur gaat onverminderd door, het is tenslotte volop lente!