Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Elke werkgever in de flexbranche heeft ermee te maken: zieke werknemers met alle gevolgen van dien. Het is de moeite waard regelmatig te onderzoeken of de kosten die met ziekte verband houden verminderd kunnen worden. Onderzoek daarbij ook of eigenrisicodragerschap (ERD) voor de Ziektewet (ZW) interessant of nog steeds relevant is. In dit blog vermelden we puntsgewijs de hoofdpunten van het publiek of privaat verzekerd zijn bij het UWV of een verzekeraar en de mogelijkheid van volledig eigenrisicodragerschap.

Hoe zit het ook alweer?

Een werknemer die ziek uit dienst gaat heeft in veel gevallen recht op een ZW-uitkering. Uitgangspunt is dat het UWV deze uitkering verstrekt; de werkgever betaalt hiervoor een premie aan het UWV. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de Ziektewet zelf uit te voeren; in dat geval betaalt de werkgever geen premie aan het UWV.

Scenario 1 – Publiek verzekerd bij het UWV

Scenario 2 – ERD ZW met herverzekering

Scenario 3 – ERD ZW zonder herverzekering

Overweegt u om eigen risicodrager te worden voor de Ziektewet? Of wilt u onderzoeken of het verstandig is om het te blijven? Neem dan contact op met de flexperts van Florys. Zij kennen de aandachtspunten en valkuilen. Samen met Florys maakt u een gedegen keuze.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande, of bent u benieuwd op welke manier wij u kunnen ondersteunen, dan kunt u contact met ons opnemen via douwe@florys.nl of 0184 - 208 208.