Leendert Izelaar

Arbeidsjurist

Het hoofdkantoor van Florys is gevestigd in Hardinxveld-Giessendam. Wie tegen een ware Hardinxvelder ‘bloemen’ zegt, die zal onvermijdelijk ‘Mostert’ als reactie krijgen. Ook het kantoorpand van Florys wordt opgesierd door een boeket van Mostert. Speciaal voor ‘Bloei’ vroegen we Mostert naar... bloei.

Zo’n 75 jaar geleden hingen Klaas en Jannie Mostert wat kweekbakken in hun woonhuis in Hardinxveld. Zoals later bleek was hiermee het zaadje van de familieonderneming gezaaid. Tientallen jaren volgden. Jaren van zwoegen, investeren en groei door verschillende generaties Mostert. Nu is Mostert Bloemen een begrip in Hardinxveld en omstreken. Ondanks de crisis, die ook Mostert niet oversloeg, is groei voor de onderneming (weer) een feit. Inmiddels onder leiding van de derde generatie Mostert. Locaties, medewerkers en eigenaren wisselden, maar de rode draad liep door: bloemen.

Verrassend veelzijdig

Jan Hooikaas is, met zijn dienstverband sinds 1973, een oude rot in het vak. Maar daarom niet minder gepassioneerd. Integendeel. Enthousiast vertelt hij: “werken met bloemen is verrassend veelzijdig. Bloemwerk speelt een rol in heel diverse gelegenheden, variërend van vreugde tot verdriet. Bloemenliefhebbers in de hele regio weten ons te vinden. Maar ook bedrijven zijn bij ons aan het goede adres, voor zakenrelaties, verjaardagen en bijzondere gelegenheden.”

Amsterdams boeket

“Ook Florys hebben wij mogen begroeten als klant. Met grote regelmaat plaatsen wij een mooie vaas met een kleurrijk plukboeket op de Schapedrift. Wij noemen dat een Amsterdams boeket, verwijzend naar de kleurrijke bevolking van onze hoofdstad. Het symboliseert op die manier ook de veelzijdigheid van de werknemers bij Florys. Ieder mens bloeit op zijn eigen wijze en tijdstip.”

Werkklimaat

“Er gaat natuurlijk niets boven het gebruik van verse bloemen. Die dragen bij aan het betere werkklimaat voor Florys. Er is simpelweg bewezen dat het gebruik van groene planten op het kantoor de gezondheid ten goede komt. Door assimilatie zuivert een plant de lucht. Dat is nooit te bereiken met kunst of gedroogde bloemen. Bovendien wordt het stoffig en je raakt er op een zeker moment op uitgekeken. Vers is verrassend. Sluit mooi aan bij Florys toch?”

Bloemen is emotie

“Alles in ons bloemenvak draait om emotie,” vervolgt Jan. “Bloemen komen altijd tot hun recht. Bij iedere gelegenheid. In voor- en tegenspoed. Bloemen geven en bloemen krijgen, dat is gewoon emotie. Het is niet zo dat we de tissues binnen handbereik hebben staan. Maar wij voelen wel de emotie aan als er iemand binnenkomt met een speciaal verzoek. Het is dan onze taak om dat door middel van bloemen tot uitdrukking te brengen.”

Beloond met bloei

De oude onderneming draagt het vak over aan volgende generaties. Jan rondt af: “Zaai de interesse in alles wat groeit en bloeit. Maak er mooie creaties van. Geef ze op tijd water en voeding, maar geef ze vooral gelegenheid te groeien. Groeien ze goed? Dan zul je beloond worden met bloei.”