Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Het vakantieseizoen is weer aangebroken. Ondanks de beperkingen als gevolg van het coronavirus zijn veel mensen weer bezig met hun vakantieplannen. Hoe ga je hier als werkgever op een goede manier mee om? Douwe de Haan beantwoordt de belangrijkste vragen voor werkgevers.

Mag je jouw werknemers verplichten om in de zomervakantie vakantiedagen op te nemen?

Nee, dit mag je niet zomaar doen. Je kunt niet verder gaan dan je werknemers te vragen in een bepaalde periode vakantie op te nemen. Als je als werkgever meer invloed wilt hebben in de periode(n) waarin werknemers vakantie opnemen, dan dien je dat vast te leggen in de arbeidsovereenkomst en/of een personeelshandboek.

Kan ik werknemers, in verband met de uitbraak van het coronavirus, verbieden om naar het buitenland te gaan?

De Rijksoverheid geeft op de website nederlandwereldwijd.nl reisadviezen. We raden je aan je werknemers daarover te informeren. Geel gemarkeerde landen mogen voor vakantiereizen bezocht worden. Het bezoeken van landen die oranje gemarkeerd zijn, is alleen toegestaan voor noodzakelijke bezoeken; vakantiereizen vallen daar niet onder. Reizen naar landen die rood gemarkeerd zijn, is niet toegestaan.
Je kunt je werknemers dus niet verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland.

Kan ik helemaal niets doen tegen vakantiereizen naar het buitenland?

Nederlanders die een bezoek brengen aan een land dat oranje gemarkeerd is, wordt dringend aangeraden om na terugkomt in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wij raden aan om je werknemers vooraf te informeren over de gevolgen daarvan. Wij gaan ervan uit dat werknemers die tijdens thuisquarantaine niet kunnen werken, geen recht hebben op doorbetaling van het loon als zij afreisden naar een land dat op dat moment oranje gemarkeerd was.

Wat zijn de gevolgen als mijn werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie?

De dagen waarop werknemers, al dan niet in het buitenland, ziek zijn worden niet aangemerkt als vakantiedagen. Wordt de werknemer ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct ziek melden. Hierop zijn de binnen jouw organisatie gebruikelijke regels van toepassing. Mocht de werknemer in het buitenland ziek worden dan zal hij zijn ziekte na terugkomst aannemelijk dienen te maken door middel van een verklaring van een buitenlandse arts.

Hoe ga ik om met werknemers die vast komen te zitten door een corona uitbraak?

Het vertrekken naar landen die groen of geel gemarkeerd zijn, is toegestaan. Tijdens het verblijf kan de situatie veranderen als gevolg waarvan het land/de regio oranje gemarkeerd wordt. Dat kan voor een werknemer tot gevolg hebben dat hij niet (op tijd) terug kan keren. Na terugkomst geldt dan ook nog het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Als de werknemer als gevolg hiervan niet kan werken, ligt dat naar alle waarschijnlijkheid niet in zijn risicosfeer. Het moment waarop een land/regio oranje wordt gemarkeerd is hierin bepalend.

Alleen indien de loonbetalingsverplichting is uitgesloten, heeft de werknemer geen recht op loon over de dagen waarop hij niet kan werken.

Als je vragen hebt over dit bericht kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ons ook bellen via ons telefoonnummer 0184-208200 of een mail sturen naar backoffice@florys.nl