Maarten Monster

Marketingmanager

Hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor 2020? Om die vraag draaide het Kostprijsseminar op donderdag 28 november in Alblasserdam. Flexondernemers werden op het drukbezochte event voorbereid op alle veranderingen op de arbeidsmarkt en in de wetgeving. 

Verplaatst

Vooraf was al duidelijk dat de wijzigingen volop actueel zijn bij ondernemers. Maar liefst ruim 90 flexondernemers uit de flexbranche hadden zich aangemeld voor het evenement. Vanwege deze grote belangstelling werd het evenement dan ook verplaatst naar een ruimere locatie: cultureel centrum Landvast in Alblasserdam. 

In beweging

De deelnemers zijn niet voor niks van ver (van Urk tot Middelburg) gekomen. Jurist Douwe de Haan bijt het spits af met een sessie over de WAB en de nieuwe NBBU- en ABU-cao's. “Denk niet dat je na 1 januari de komende tien jaar achterover kan leunen. De wetgeving en arbeidsmarkt blijft in beweging”, voorspelt hij. Er verandert een hoop, zo blijkt. In de presentatie legt Douwe haarfijn uit wat er verandert met betrekking tot payrolling, oproepovereenkomsten, de WW-premie en de sectorverloning. Van een oproep die schriftelijk moet gebeuren tot de nieuwe cumulatiegrond voor ontslag. Alles komt aan bod.    

Commerciële rakker

Flexpert René Muilwijk adviseert daarna het publiek. Aan de hand van zijn presentatie informeert hij de aanwezigen precies welke gevolgen de wijzigingen hebben op de kostprijs. “Ik kan jullie alleen adviseren wat jullie kunnen doen aan de voorcalculatie van jullie prijs. De nacalculatie moet je zelf bepalen. Jij alleen weet immers welke marge je wilt.” Ondanks deze beperking legt de flexpert gedreven uit welke voordelen de ondernemers kunnen halen door slim om te gaan met de kostprijs. De laatste tip van René blijf misschien wel het meest hangen. “Blijf een flexondernemer met heel je hart. Ook als ‘commerciële rakker’ kun je een gouden hart hebben. Voor zowel je personeel als voor je klanten. Ga met hen om tafel en zorg ervoor dat ze niks tekortkomen.”