Stel, je hebt een droom om een uitzendbureau te starten. Steek dan je licht eens op bij adviseur René Muilwijk. Met zijn ervaring in de uitzendbranche weet hij tot in het detail wat daarbij allemaal komt bij kijken. “Gebruik je gezonde verstand, maar vergeet vooral niet om je droom waar te maken.”
Met de kennis en kunde van de uitzendbranche van René zit het wel snor. Hij begon als recruiter, groeide door naar vestigingsmanager en richtte zelf ook een uitzendbureau op. Vandaag de dag is hij adviseur bij Florys Flexpertise. Menig uitzendbureau heeft hij inmiddels van advies van voorzien.
Ook startende ondernemers steekt hij graag de helpende hand toe. “Het begint allemaal met een droom”, stelt René. “Dat is iets ongrijpbaars, maar ook het startpunt van nu zeer succesvolle intermediaire ondernemingen. Neem Frits Goldschmeding van Randstad. Als student economie ziet hij volop kansen voor de werkgelegenheid in Nederland. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een miljardenonderneming. Zo zie je maar.”
Eisen uitzendbureau beginnen
Als je jouw ondernemersdroom werkelijkheid wilt laten worden is een businessplan noodzakelijk, zegt hij. “Zo’n plan is sowieso onvermijdelijk als je vreemd kapitaal nodig hebt. Maar ook zonder dat moet je je visie goed onderbouwen. Dit betekent dat je je moet verdiepen in de uitzendsector, een begroting moet opstellen en kosten inzichtelijk maken. Ook zou het mooi zijn om informatie te vergaren bij bestaande bureaus, maar dat is niet altijd mogelijk.”
Een belangrijk punt waar je in elk geval rekening mee moet houden zijn de eisen om een uitzendbureau te beginnen. “De eisen zijn anno 2020 geminimaliseerd”, weet René. “Het is een vrije markt waarin de vergunningplicht al decennia geleden is opgeheven. Maar dat neem niet weg dat iedere zichzelf respecterende ondernemer weet wat de geldende wet- en regelgeving is. De uitzendsector heeft namelijk een ingewikkelde structuur. Die moet je niet onderschatten. Zelf vind ik het mooi om daarin ondersteunend bezig te zijn.”
Uitzendbureau starten kosten
Houd ook rekening met de nodige kosten voor het starten van een uitzendbureau, tipt de personeelsadviseur. “Denk bijvoorbeeld bij een BV aan de oprichting bij de notaris, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen en de aanvraag van een zakelijke rekening. Maar ook inrichtingskosten van de vestiging, het verzekeren van het bedrijfspand, de NEN-certificering, de verlonings- en boekhoudsoftware en een eventuele aanmelding bij een branchevereniging ABU of NBBU.”
NBBU of ABU
Over dat laatste gesproken. Of je nu kiest voor NBBU of ABU maakt volgens René niet zoveel uit. “Als je je meer verwant voelt met het MKB dan is lid worden bij de NBBU misschien een logischere en goedkopere keuze. De cao’s van beide partijen zijn met elkaar geharmoniseerd en onlangs sterk met elkaar verweven. Daardoor zijn er nauwelijks meer inhoudelijke verschillen wat de uitvoering betreft.”
Wat je ook niet moet vergeten is om je goed laten te informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden. “Laat je bijvoorbeeld uitvoerig informeren over fiscale wet- en regelgeving, de cao-toepassing, de inlenersbeloning en andere zaken van de backoffice.” Neem een partij in de arm die aantoonbare ervaring heeft met deze processen, adviseert de personeelsadviseur. “Een club die meeloopt in het waarmaken van je droom.”
Gezond verstand
Wanneer je vooral níet een uitzendbureau moet starten? “Als je de gedrevenheid om snel geld te verdienen boven met gezond verstand ondernemen stelt. Maar doe het juist wel als je met je gezond verstand en de juiste balans jouw droom wilt waarmaken. Als het kriebelt, als je een niche hebt ontdekt of om welke andere beweegreden dan ook. Want ondernemen is een mooie en verrijkende uitdaging.”