Afgelopen weken zijn de gemoederen in Nederland flink opgelopen door de verschijning van het Coronavirus. Veel bedrijven zoeken naar de juiste aanpak om hun medewerkers en bedrijfsprocessen te beschermen. Maar hoe doe je dit precies en wat doe je als er bij jouw collega toch Covid-19 wordt gediagnosticeerd?
Op het moment dat ik dit schrijf zijn er in Nederland 264 besmettingen ontdekt. Verschillende besmettingen in verschillende delen van Nederland. Er is dus een realistische kans dat je in de buurt van een actuele besmettingshaard woont. Momenteel zijn er zelfs ziekenhuizen die hun deuren sluiten en nieuwe ziekenhuisopnames tijdelijk stopzetten. Als ondernemer volg je natuurlijk ook het nieuws en dan kun je het best benauwd krijgen. Want op welke manier kan het Coronavirus jouw businessmodel raken? En hoe zorg je voor een effectief verzuimbeleid? In dit artikel wil ik je handvatten geven hoe je nuchter en praktisch kunt omgaan met de huidige griepgolf.
1. Wees nuchter en waakzaam
Het is al gezegd. Wees nuchter en waakzaam. Ongeveer één op de acht keer dat je een verkoudheid oploopt, is een coronavirus de dader. Niet het nieuwe virus uit China, maar één van de coronavirussen die al lang geleden over de soortgrens heen sprong, van dier naar mens. Virologen kennen er daarvan vier, met name als HKU1 en NL63 – het was in ons land waar men dat laatste virus identificeerde (bron: Volkskrant). Dit maakt het natuurlijk niet minder ernstig, maar zorgt wel voor enige nuance.
2. Voorkom griep op de werkvloer
Als van een tegel gegrepen luidt het credo “Voorkomen is beter dan genezen”. Hygiënemaatregelen zijn daarin het meest praktisch om uit te schrijven. Zorg voor voldoende antibacteriële handgel en communiceer duidelijk dat je mensen goed en regelmatig hun handen wassen of desinfecteren. Daarnaast is het verstandig om de schoonmaakploeg te vragen om deurklinken, toetsenborden en telefoons extra goed af te nemen met desinfecterende schoonmaakmiddelen.
3. Toets je verzuimprotocol- en ziektebegeleiding
Met name voor de grotere bedrijven is het belangrijk om je verzuimprotocol nog eens af te stoffen. Op welke manier moeten jouw collega’s doorgeven dat ze ziek zijn? En op welke manier zorg jij, als werkgever voor een vlotte verzuimbegeleiding? Zieke werknemers kunnen leiden tot ergernis. Ergernis die ontstaat omdat de verzuimprotocollen niet goed zijn en je de grip op de situatie verliest. Dit kan vervolgens leiden tot onnodige spanningen in de werkgever-werknemer relatie of tot hoge verzuimkosten.
4. Volg de RIVM-richtlijnen
Gelukkig leven wij in Nederland en hebben wij het RIVM: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM helpt de samenleving onder andere met communicatie en informatie over het coronavirus. Als bedrijf doe je er goed aan om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Zijn er collega’s met klachten én zijn ze in China, Singapore, Zuid-Korea, Iran of Noord-Italië geweest? Laat ze dan thuisblijven en contact opnemen met de huisarts.
5. Toon leiderschap en communiceer duidelijk naar je personeel
Nu veel mensen in de stressmodes schieten, is het belangrijk om als management leiderschap te tonen. Zorg dat je een paar scenario’s hebt uitgewerkt, waarbij je vanuit mogelijke bedreigingen realistische preventieve maatregelen neemt. Ook is het belangrijk om zo helder mogelijk de maatregelen te communiceren met het personeel. Zij moeten weten dat het coronavirus op de agenda staat en dat er goed over wordt nagedacht.
6. Overweeg eigen risico dragerschap voor de ziektewet!
Misschien weet je het niet eens, maar het risico van het betalen van een ziektewetuitkering kun je als werkgever verzekeren bij het UWV of zelf dragen. Als je het risico verzekert, dan betaal je premie. Als je eigen risico drager bent, dan betaal je zelf de ziektewet-uitkering waar de zieke medewerker recht op heeft. Dus als jouw bedrijf ziekte meer in haar grip heeft en een laag verzuim kent, dan kan het wijs zijn om eigen risicodrager te worden.
Wil je eens verder sparren over de manier waarop je grip kunt houden op ziekteverzuim of verzuimbegeleiding, neem dan contact op met Florys. Samen met ons broertje Prevenzo hebben wij veel expertise in huis om ondernemers te helpen met deze onderwerpen.