Maarten Monster

Marketingmanager

Ondernemers die hun kennis wilden bijspijkeren over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) waren donderdag 4 juli bij Florys aan het goede adres. Arbeidsjurist Douwe de Haan legde tijdens een kennissessie haarfijn uit wat voor gevolgen deze wet voor werkgevers heeft.

Op 1 januari 2020 treedt de WAB per direct in werking en dat heeft de nodige consequenties voor ondernemers. Geen wonder dat er zo’n 40 relaties op de bijeenkomst aan de Schapedrift komen. Douwe de Haan, arbeidsjurist bij Florys, neemt het publiek bij de hand en informeert de aanwezige ondernemers over de te verwachten wijzigingen. “Ik leg jullie graag uit tegen welke vraagstukken je de komende tijd op kunt lopen.”

Anticiperen

De interactieve bijeenkomst bewijst dan ook zijn nut. Niet iedereen blijkt namelijk volledig op de hoogte van de kabinetsplannen. Veel ondernemers hebben daarom een vraag tijdens de kennissessie.  De Haan roept op om te anticiperen op de nieuwe wettelijke regelingen. “Wees voorbereid op de wijzigingen die komen gaan. Voor je het weet, krijg je er mee te maken.” Vooral de geplande wijzigingen bij payrolling en oproepovereenkomsten roepen vragen op in de zaal. Dankzij zijn gedegen juridische kennis weet de arbeidsjurist op meeste ook een helder antwoord te geven. “De populariteit van payrolling is de overheid al jaren een doorn in het oog”, legt De Haan de wetswijziging uit. “Daarom wil ze het minder interessant maken voor werkgevers. Desondanks blijft het aantrekkelijk voor ondernemers om te payrollen. Bijvoorbeeld omdat je dan nauwelijks werkgeversrisico hebt.”

Ziekterverzuim beheersen

Daarna is het de beurt aan Kees Wisserhof, casemanager bij Prevenzo. Hij spreekt over beheersing van het ziekteverzuim. Eén van zijn belangrijkste punten is om het gesprek met de zieke werknemer aan te gaan. Daarbij pleit hij voor een mensgerichte aanpak. “Ik had een cliënt die zich ziek had gemeld bij zijn werkgever. Toen ik hem bezocht, bleek hij diep in de schulden te zitten. Samen met zijn werkgever en een budgetcoach is het opgelost. Inmiddels is hij uit de schulden en functioneert hij weer goed bij zijn werkgever.”

Eén conclusie mag zeker getrokken worden bij de afsluitende lunch: de ondernemers zijn weer helemaal op de hoogte van de gewijzigde wet- en regelgeving.