René Muilwijk

Backoffice Consultant

Denk je erover om te stoppen met het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet? Vanaf 1 januari 2024 krijg je geen korting meer op de Whk-premie als je je voor de Ziektewet verzekert bij UWV.

(Middel) grote werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet en terugkeren naar UWV, kunnen nu gedurende 2 jaar in aanmerking komen voor een korting op de WHK-premie. Bij de berekening van de (terugkeer)premie kijkt UWV naar de sectorpremie en de individuele premie. Omdat de individuele premie niet altijd is vast te stellen, stelt UWV de individuele premie gedurende de eerste 2 jaar op 50% van de sectorpremie. Dit gaat vanaf 1 januari 2024 veranderen. Vanaf die datum betalen terugkerende werkgevers de volledige sectorpremie als individuele premie.

Volledige sectorpremie als u zich afmeldt vanaf 2023

Afmelden voor het eigenrisicodragerschap kan 2 keer per jaar: met ingang van 1 juli en 1 januari. Het hangt van de datum van afmelden af, wat de gevolgen zijn voor de korting op de premie

Beëindigen met ingang van 1 juli 2022

Wil een werkgever terugkeren naar de publieke verzekering bij UWV en niet de hogere terugkeerpremie betalen? Dan moet hij het eigenrisicodragerschap uiterlijk per 1 juli 2022 beëindigen.

Op tijd insturen formulier

Een aanvraag voor beëindiging van het eigenrisicodragerschap moet uiterlijk 13 weken vóór de beëindigingsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. De Belastingdienst moet de aanvraag dan vóór 1 april 2022 ontvangen.

Keer je per 2023 terug naar UWV? Dan betaal je in 2023 minimaal de halve sectorpremie. En vanaf 1 januari 2024 betaal je de volledige sectorpremie.

Info en contact

Voor verdere vragen neem je contact op met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons algemene nummer 0184 - 208 208 of een mail sturen naar info@florys.nl