Gysette de Jong – Stuurbrink

Juridisch Medewerker
Florys HR

Op 2 augustus 2022 treedt de Wet betaald ouderschapsverlof in werking. Je hebt er vast al het een en ander over gehoord. Dat er dus iets gaat veranderen is duidelijk, maar wat dan precies en hoe zat het eigenlijk met de andere regelingen bij geboorte? In dit artikel zetten wij het voor je op een rij. 

Welke regelingen zijn er ook alweer? 

Zwangerschaps- en bevallingsverlof 

Het zwangerschapsverlof gaat in tussen zes en vier weken voor de dag na de uitgerekende datum. De werkneemster mag zelf bepalen wanneer ze het verlof laat ingaan, maar dit is uiterlijk vier weken voor de dag na de dag van de uitgerekende datum. 

Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en duurt tien weken, ook wanneer de baby later dan op de uitgerekende datum wordt geboren. De laatste vier weken van het verlof kunnen, in overleg met de werkgever, ook gespreid opgenomen worden over een periode van maximaal 30 weken. 

Als werkgever vraag je voor het verlof een uitkering aan bij het UWV. 

Adoptieverlof 

Bij de adoptie van een kind heeft een werknemer ook recht op verlof. Het verlof duurt zes weken en kan gedurende 26 weken worden opgenomen. Het kan opgenomen worden vanaf vier weken voor de eerste dag dat het kind in het gezin wordt opgenomen. De regels voor adoptieverlof gelden ook voor de werknemer die een pleegkind in zijn of haar gezin opneemt. 

Voor adoptieverlof vraag je ook een uitkering aan bij het UWV. 

(Aanvullend) geboorteverlof 

De partner van de moeder heeft bij de geboorte van het kind recht op verlof voor één keer de arbeidsduur per week (wettelijk geboorteverlof). Deze dagen kunnen achter elkaar of verspreid worden opgenomen binnen vier weken na de bevalling. Op deze dagen betaalt de werkgever 100% van het loon door. 

Opvolgend op het geboorteverlof, heeft de partner recht op aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is vijf keer de wekelijkse arbeidsduur. Dit verlof moet binnen zes maanden na de bevalling worden opgenomen. In overleg met werkgever, kan dit verlof ook gespreid worden opgenomen. Voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof is vereist dat eerst het wettelijk geboorteverlof is opgenomen. Voor het aanvullend geboorteverlof kan een uitkering worden aangevraagd bij het UWV. Het UWV vergoedt 70% van het loon (maar maximaal 70% van het maximum dagloon). 

Ouderschapsverlof 

Recht op ouderschapsverlof is er voor de volgende personen of in de volgende situaties: 

De duur van het ouderschapsverlof is 26 keer de arbeidsduur per week. Het verlof kan worden opgenomen totdat het kind acht jaar oud is. 

Doorbetaald ouderschapsverlof  

Vanaf 2 augustus 2022 is het mogelijk om voor negen van de 26 weken een uitkering aan te vragen bij het UWV. Voorwaarde hiervoor is dat het betaalde verlof opgenomen wordt in het eerste levensjaar van het kind. Bij adoptie en pleegzorg is dit in het jaar na opname van het kind in het gezin, voor zover het kind nog geen acht jaar oud is. De uitkering bedraagt 70% van het dagloon en wordt door het UWV vergoed.  

In de wet is geen overgangsrecht opgenomen voor de opname van het betaalde verlof. Dat betekent dat ouders die op 2 augustus 2022 een kind hebben dat jonger is dan één jaar, gebruik kunnen maken van de regeling. Hiervoor geldt de eis dat het volledige recht (dus 26 keer de arbeidsduur per week) nog niet is opgenomen, er moet nog recht zijn op minimaal één week verlof. Niet alle weken worden dan betaald, maar alleen de weken waarop op 2 augustus 2022 nog recht bestaat.  

Tot slot 

In dit artikel las je een beknopt overzicht van de regelingen die er zijn bij geboorte en wat er wijzigt vanaf 2 augustus 2022. Mogelijk wordt jouw vraag in dit artikel niet beantwoord of heb je te maken met een specifieke of uitzonderlijke situatie. Heb je vragen over bovenstaande informatie? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen naar ons algemene nummer 0184 – 208 208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.