Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Onlangs heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de landsadvocaat om advies gevraagd betreffende de tijdelijkheid van uitzendarbeid. Dit verzoek volgde op twee belangrijke uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU). Het advies, dat in maart naar de Tweede Kamer is gestuurd, kan verstrekkende gevolgen hebben voor uitzendwerkgevers. Hieronder vind je een toelichting bij dit advies en de gevolgen ervan. 

Wat zeggen de arresten van het HvJ EU? 

Het HvJ EU heeft, in lijn met de Uitzendrichtlijn, benadrukt dat uitzendarbeid een expliciet tijdelijk karakter moet hebben. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen om te voorkomen dat uitzendarbeid bij dezelfde inlener permanent wordt. Het HvJ EU heeft zich nog niet uitgesproken over de vraag of de Uitzendrichtlijn vereist dat elke terbeschikkingstelling tijdelijk is, of dat dit alleen geldt wanneer er sprake is van misbruik door werkgevers. 

Wat adviseert de landsadvocaat? 

Het Nederlandse arbeidsrecht stelt momenteel geen maximumduur voor het uitlenen van uitzendkrachten, wat betekent dat de tijdelijkheid van uitzendarbeid niet gegarandeerd is. De landsadvocaat heeft drie mogelijke maatregelen voorgesteld om via wetgeving te implementeren: 

  1.  Het instellen van een wettelijke maximumtermijn voor uitzendarbeid. 
  2.  Het vastleggen van een wettelijke norm die bepaalt dat uitzendarbeid tijdelijk is, om te voorkomen dat de bepalingen van de Uitzendrichtlijn worden omzeild.
  3.  Het invoeren van een weerlegbaar rechtsvermoeden, waarbij na een bepaalde periode wordt aangenomen dat de uitzendarbeid niet langer tijdelijk is, tenzij de uitzendwerkgever het tegendeel kan bewijzen. 

Daarnaast stelt de landsadvocaat voor om wettelijke gevolgen te verbinden aan situaties waarin de terbeschikkingstelling niet langer tijdelijk is. Dit kan inhouden dat de uitzendkracht automatisch in dienst komt bij de inlener, of dat de uitzendovereenkomst overgaat in een payrollovereenkomst. Ook zou de rechter de mogelijkheid moeten krijgen om schadevergoedingen op te leggen of boetes uit te schrijven. 

Wat betekent dit voor de praktijk? 

Het is nu aan het nieuwe kabinet om beslissingen te nemen en eventuele nieuwe wetgeving voor te bereiden. De invoering van een maximale termijn voor uitzendarbeid kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering van uitzendorganisaties. Florys houdt de ontwikkelingen daarom nauwlettend in de gaten. 

Vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een mail sturen naar info@florys.nl.