Aanpassen vaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding
Als iemand een vaste reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding ontvangt en er wordt tussentijds gebruik gemaakt van een verlofregeling, dan rijst de vraag of deze vaste vergoeding aangepast moet worden. Eerder dit jaar heeft de Kennisgroep Loonheffing van de Belastingdienst hier een standpunt over ingenomen.
Wanneer een vaste reiskostenvergoeding en vaste thuiswerkvergoeding
Als iemand op tenminste 128 dagen per kalenderjaar naar een vaste plaats reist óf thuiswerkt, dan mag deze vergoeding worden berekend alsof er (ten hoogste) 214 dagen wordt gereisd naar het werk of thuis wordt gewerkt.
Je kunt volgens de regels van de Belastingdienst gebruik maken van een vaste vergoeding voor reiskosten of thuiswerken als je in de regel een bepaald aantal dagen thuiswerkt of naar het werk reist.
In het standpunt dat de kennisgroep heeft ingenomen komt onder meer naar voren wanneer iemand niet meer ‘in de regel’ thuiswerkt of reist naar de werkplek. Het opnemen van een wettelijke verlofregeling vormt een nieuwe aanleiding voor een nieuwe beoordeling of er sprake is van ‘in de regel’.
‘In de regel’
De kennisgroep interpreteert het begrip ‘in de regel’ als volgt:
- Een werknemer reist niet meer ‘in de regel’ naar een vaste plaats van werkzaamheden als hij meer dan twee maanden niet naar de vaste plaats van werkzaamheden reist;
- Een werknemer werkt niet meer ‘in de regel’ thuis als hij meer dan twee maanden niet thuiswerkt.
Aanleiding per kalenderjaar
De beoordeling of een werknemer naar een vaste plaats van werkzaamheden reist of thuiswerkt, vindt plaats per aanleiding en op kalenderjaarbasis. Aanleidingen zoals verlof, cursus en ziekte worden niet bij elkaar opgeteld en zijn afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Als de aanleiding het kalenderjaar overstijgt, is sprake van een nieuwe aanleiding.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop

