Gevolgen val kabinet voor de uitzendsector

June 18, 2025

De val van het kabinet heeft directe gevolgen voor voorgestelde arbeidsmarkthervormingen. Hoewel het kabinet demissionair doorgaat, bepaalt de Tweede Kamer binnenkort welke wetsvoorstellen als ‘controversieel’ worden aangemerkt. Die voorstellen worden dan pas behandeld na de verkiezingen. In dit bericht informeren we jou over de gevolgen van de val van het kabinet voor concept wetgeving. 

 

Handhaving Wet DBA blijft gewoon doorgaan 

Een belangrijk punt om te weten: de handhaving van de Wet DBA is sinds 1 januari 2025 weer actief en gaat gewoon door. De Belastingdienst controleert daarbij of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit verandert niet door de politieke situatie, omdat het hier niet om nieuwe wetgeving gaat. Het blijft dus van belang om extra scherp te zijn op je samenwerking met zzp’ers. Zorg dat je de arbeidsrelatie goed vastlegt en dat je kunt aantonen dat er echt sprake is van zelfstandigheid. 

 

Nieuwe wetten mogelijk vertraagd 

Drie belangrijke voorstellen – de Wet VBAR (verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden), de Zelfstandigenwet en de Wet BAZ (Basisvoorziening Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) – lopen mogelijk vertraging op. De eerste twee wetten moeten meer duidelijkheid geven over de vraag wanneer iemand als zelfstandige mag werken. Het derde wetsvoorstel beoogt zzp’er te verplichten tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Minister Van Hijum wilde de VBAR en de BAZ nog voor de zomer indienen bij de Tweede Kamer. Het is onzeker of dat in de praktijk haalbaar is. Als de Kamer deze wetten controversieel verklaart, schuift de behandeling ervan op naar een volgend kabinet. 

 

Voor jou betekent dit dat je voorlopig moet blijven werken met de bestaande, vaak onduidelijke regels. Dat vraagt om extra alertheid en zorgvuldigheid in je samenwerking met zelfstandigen. 

 

De Wet Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wet TTA) 

De WTTA is eerder dit jaar door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer is inmiddels gestart met de schriftelijke voorbereiding op de bespreking van dit wetsvoorstel. Op 3 juni 2025 is een flinke lijst met vragen aan de minister toegestuurd. De Eerste Kamer verzocht de minister om de vragen binnen vier weken te beantwoorden. De Eerste Kamer zou dit wetsvoorstel controversieel kunnen verklaren. Gelet op de stemverhoudingen in de Tweede Kamer (alleen BBB en FVD stemden tegen het wetsvoorstel) ligt dat niet in de lijn van de verwachting. 

 

Wat kun je nu doen? 

Als werkgever in de uitzendsector kun je het volgende doen om risico’s te beperken: 

  • Blijf samenwerking met zzp’ers beoordelen: Beoordeel vooraf en tussentijds periodiek de samenwerking met zzp’ers en leg gemaakte afspraken correct vast. 
  • Volg de politieke ontwikkelingen: Eind juni wordt duidelijk welke wetsvoorstellen controversieel worden verklaard. 
  • Investeer in kennis en compliance: De wijzigingen in het arbeidsrecht en uitzendrecht volgen elkaar snel op en hebben forse impact. Bereid je daar tijdig op voor door vast te stellen welke gevolgen de wijzigingen hebben voor jouw organisatie en werknemers. 



Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.  


Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop

Contact
June 27, 2025
Salarisverwerking is een tijdrovende en foutgevoelige klus. Veel bedrijven kiezen daarom voor salarisadministratie uitbesteden. Maar wanneer is dat een slimme keuze? Wat zijn de voordelen van loonadministratie uitbesteden? En wat zijn de kosten salarisadministratie? In dit artikel leggen we het je allemaal uit. Wat is salarisadministratie precies? Salarisadministratie betekent veel meer dan alleen salarisverwerking. Denk aan het opstellen van loonstroken, het afdragen van loonheffingen, het bijhouden van verlof, overuren verwerken tijdens de salarisverwerking en het indienen van loonaangiftes bij de Belastingdienst. Voor bedrijven met personeel, zeker bij uitzendkrachten, komt daar veel bij kijken. Wanneer is salarisadministratie uitbesteden slim? 1. Je bedrijf groeit en je houdt het niet meer bij Hoe meer medewerkers, hoe meer mutaties. Denk aan nieuwe contracten, wisselende uren en fiscale veranderingen. Loonadministratie uitbesteden voorkomt fouten én tijdsdruk. 2. Je wilt zekerheid over wet- en regelgeving Minimumloon, reiskosten, cao’s en de werkkostenregeling (WKR) veranderen regelmatig. Wij houden dit bij en zorgen ervoor dat jouw salarisadministratie altijd klopt. 3. Je werkt met flexibele contracten of uitzendkrachten Heb je personeel dat wisselend werkt, zoals oproepkrachten, zzp’ers of uitzendmedewerkers? Dan is je loonadministratie complexer. Salarisadministratie uitbesteden voorkomt administratieve chaos. 4. Je wilt geen boetes of naheffingen Fouten in je loonadministratie kunnen leiden tot forse boetes van de Belastingdienst. Wij werken met slimme software waardoor je risico's beperkt. 5. Je wilt tijd en energie besparen Als ondernemer wil je je richten op je corebusiness. Door salarisadministratie uitbesteden, houd je meer tijd over voor klanten, strategie en groei. Welke kosten salarisadministratie zijn hieraan verbonden? De kosten salarisadministratie uitbesteden hangen af van een aantal factoren. Bij Florys bieden wij dit aan. Ben je benieuwd naar onze kosten over salarisadministratie uitbesteden? Neem gerust contact met ons op!
By Richard Florys June 18, 2025
Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met situaties waarin een werknemer arbeidsongeschikt raakt. Maar wat als die ziekte of arbeidsongeschiktheid veroorzaakt is door een ander? In dat geval kun je als werkgever aanspraak maken op vergoeding van je schade. Maar wat is een regresvordering eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat de regresvordering betekenis is en wanneer je die kunt inzetten om kosten zoals loondoorbetaling bij ziekte te verhalen. Wat is een regresvordering? De vraag ‘wat is een regresvordering?’ komt vaak voor bij werkgevers die onverwacht te maken krijgen met een zieke werknemer. Regresvordering betekenis: een regresvordering is het recht van de werkgever om kosten terug te vorderen van een derde partij die aansprakelijk is voor het verzuim van de werknemer. Dit recht is wettelijk vastgelegd en biedt werkgevers financiële bescherming tegen onterecht gemaakte kosten. De regresvordering betekenis in het kort: Een juridische claim waarmee je als werkgever loonkosten en bijkomende uitgaven kunt verhalen op de veroorzaker van letsel of ziekte van jouw werknemer. Wanneer is een regresvordering mogelijk? Je kunt een regresvordering indienen wanneer jouw werknemer arbeidsongeschikt raakt door toedoen van een derde partij. Voorbeelden hiervan zijn: Verkeersongevallen tijdens werktijd of op weg naar een klus. Ook bij verkeersongevallen die niet direct gekoppeld kunnen worden aan het werk kan een regresvordering worden ingediend. Bedrijfsongevallen bij een opdrachtgever of andere externe partij . Blootstelling aan gevaarlijke stoffen door een ander bedrijf . In al deze gevallen blijf jij als werkgever verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte. Maar dankzij de regresregeling kun je deze kosten via een regresvordering verhalen op de veroorzaker. Waarom kiezen voor Florys? Bij Florys hebben we ruime ervaring met regreszaken. We weten precies wat een regresvordering is, hoe je deze succesvol inzet en welke stappen nodig zijn voor een snelle en effectieve afhandeling. Dankzij onze betrokken aanpak hebben we voor werkgevers al regresclaims gerealiseerd die opliepen tot tienduizenden euro’s. Elke casus is anders, dus we leveren altijd maatwerk. We begrijpen dat loondoorbetaling bij ziekte een grote last kan zijn. Daarom nemen we jou het werk uit handen.