Gevolgen val kabinet voor de uitzendsector
De val van het kabinet heeft directe gevolgen voor voorgestelde arbeidsmarkthervormingen. Hoewel het kabinet demissionair doorgaat, bepaalt de Tweede Kamer binnenkort welke wetsvoorstellen als ‘controversieel’ worden aangemerkt. Die voorstellen worden dan pas behandeld na de verkiezingen. In dit bericht informeren we jou over de gevolgen van de val van het kabinet voor concept wetgeving.
Handhaving Wet DBA blijft gewoon doorgaan
Een belangrijk punt om te weten: de handhaving van de Wet DBA is sinds 1 januari 2025 weer actief en gaat gewoon door. De Belastingdienst controleert daarbij of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit verandert niet door de politieke situatie, omdat het hier niet om nieuwe wetgeving gaat. Het blijft dus van belang om extra scherp te zijn op je samenwerking met zzp’ers. Zorg dat je de arbeidsrelatie goed vastlegt en dat je kunt aantonen dat er echt sprake is van zelfstandigheid.
Nieuwe wetten mogelijk vertraagd
Drie belangrijke voorstellen – de Wet VBAR (verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden), de Zelfstandigenwet en de Wet BAZ (Basisvoorziening Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) – lopen mogelijk vertraging op. De eerste twee wetten moeten meer duidelijkheid geven over de vraag wanneer iemand als zelfstandige mag werken. Het derde wetsvoorstel beoogt zzp’er te verplichten tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Minister Van Hijum wilde de VBAR en de BAZ nog voor de zomer indienen bij de Tweede Kamer. Het is onzeker of dat in de praktijk haalbaar is. Als de Kamer deze wetten controversieel verklaart, schuift de behandeling ervan op naar een volgend kabinet.
Voor jou betekent dit dat je voorlopig moet blijven werken met de bestaande, vaak onduidelijke regels. Dat vraagt om extra alertheid en zorgvuldigheid in je samenwerking met zelfstandigen.
De Wet Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wet TTA)
De WTTA is eerder dit jaar door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer is inmiddels gestart met de schriftelijke voorbereiding op de bespreking van dit wetsvoorstel. Op 3 juni 2025 is een flinke lijst met vragen aan de minister toegestuurd. De Eerste Kamer verzocht de minister om de vragen binnen vier weken te beantwoorden. De Eerste Kamer zou dit wetsvoorstel controversieel kunnen verklaren. Gelet op de stemverhoudingen in de Tweede Kamer (alleen BBB en FVD stemden tegen het wetsvoorstel) ligt dat niet in de lijn van de verwachting.
Wat kun je nu doen?
Als werkgever in de uitzendsector kun je het volgende doen om risico’s te beperken:
- Blijf samenwerking met zzp’ers beoordelen: Beoordeel vooraf en tussentijds periodiek de samenwerking met zzp’ers en leg gemaakte afspraken correct vast.
- Volg de politieke ontwikkelingen: Eind juni wordt duidelijk welke wetsvoorstellen controversieel worden verklaard.
- Investeer in kennis en compliance: De wijzigingen in het arbeidsrecht en uitzendrecht volgen elkaar snel op en hebben forse impact. Bereid je daar tijdig op voor door vast te stellen welke gevolgen de wijzigingen hebben voor jouw organisatie en werknemers.
Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer
0184-208208 of een e-mail sturen naar
info@florys.nl.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop

