Nieuwe contouren zzp-wetgeving
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft medio juli de aangepaste zzp-wet gepubliceerd: het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet moet meer duidelijkheid geven over de kwalificatie van werkrelaties en biedt handvatten voor het beoordelen van schijnzelfstandigheid. Voor uitzendondernemers en intermediairs die werken met zzp’ers is het belangrijk om te weten wat er verandert en hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Drie hoofdelementen van de nieuwe wetgeving
De aangepaste zzp-wet bestaat uit drie pijlers:
- Invoering van een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een laag uurtarief
Als een zzp’er minder dan 36 euro per uur verdient én er sprake is van structurele ondergeschiktheid of inbedding in de organisatie, dan wordt vermoed dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De bewijslast ligt dan bij de opdrachtgever om aan te tonen dat er géén sprake is van werknemerschap. - Verduidelijking van het gezagscriterium
De wet verduidelijkt wanneer er sprake is van gezag, bijvoorbeeld als de opdrachtgever bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd, of als de zzp’er werkt onder toezicht of leiding. Dit criterium is cruciaal bij het beoordelen van de arbeidsrelatie. - Invoering verwacht per januari 2026
De minister streeft ernaar dat het wetsvoorstel per januari 2026 wordt ingevoerd. Er is niet voorzien in overgangsrecht, zodat de nieuwe regels direct voor alle situaties van toepassing zijn.
Vijf criteria voor het aannemen van werknemerschap
Het wetsvoorstel introduceert vijf criteria die gezamenlijk bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Deze zijn:
- Werkinhoudelijke aansturing: de opdrachtgever bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd.
- Organisatorische inbedding: de werkzaamheden zijn onderdeel van de kernactiviteiten van de organisatie.
- Geen ondernemersrisico: de opdrachtnemer loopt geen financieel of commercieel risico.
- Geen eigen investering: er is geen sprake van substantiële investeringen in bijvoorbeeld gereedschap, materiaal of marketing.
- Geen eigen concurrentiepositie: de opdrachtnemer bouwt geen eigen klantenkring op en profileert zich niet zelfstandig op de markt.
Als aan meerdere van deze criteria wordt voldaan, is de kans groot dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Criteria voor zelfstandig ondernemerschap
Om als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt, moet een opdrachtnemer aan meerdere kenmerken voldoen:
- Financiële risico’s: deze dienen bij de zzp’er te liggen evenals de verantwoordelijkheid voor de resultaten van de werkzaamheden.
- Herkenbare en zelfstandige uitvoering van de werkzaamheden: de zzp’er dient bij de uitvoering van de werkzaamheden als zzp’er herkenbaar te zijn.
- Specifieke kennis: de zzp’er dient te beschikken over specifieke kennis, werkervaring of vaardigheden die niet structureel aanwezig zijn in de onderneming van de opdrachtgever.
- Opdracht van beperkte omvang: de opdracht is voor korte duur en/of een beperkt aantal uren.
- Kenmerken van ondernemerschap: er dienen kenmerken te zijn die wijzen op ondernemerschap van de zzp’er voor soortgelijke werkzaamheden (extern ondernemerschap).
Wat betekent dit voor jou als uitzendondernemer of bemiddelaar?
Werk je met zzp’ers in de bemiddeling, dan is het belangrijk om je processen en overeenkomsten opnieuw tegen het licht te houden. Denk aan:
- Het beoordelen van uurtarieven en de mate van zelfstandigheid;
- Het aanpassen van modelovereenkomsten;
- Het heroverwegen van de inzet van zzp’ers in functies met veel aansturing of inbedding;
- Het trainen van recruiters en accountmanagers in het herkennen van risico’s op schijnzelfstandigheid.
Alternatief: Zelfstandigenwet
De politieke partijen VVD, D66, CDA en SGP in de Tweede Kamer hebben gezamenlijk een wetsvoorstel geschreven: de Zelfstandigenwet. Ook dit wetsvoorstel beoogt de positie van zzp’ers te verduidelijken. Onduidelijk is op dit moment nog welke van deze twee wetsvoorstellen een meerderheid zal krijgen. De kans is groot dat elementen uit beide voorstellen samengevoegd zullen worden tot één wetsvoorstel.
Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.

