Uitzendbureau starten: Wat zijn de volgende stappen voor mijn eigen uitzendbureau?

October 24, 2024

Na jaren gewerkt te hebben als recruiter gaat het bij je kriebelen. Je hebt een droom: je eigen uitzendbureau beginnen! Na wat wikken en wegen besluit je te gaan ondernemen. Maar om een eigen uitzendbureau te starten moet je ook nadenken over saaie regels, rechtsvormen, software en financiering. Wat is mijn volgende stap? Moet ik eerst langs de Belastingdienst of toch de Kamer van Koophandel? Welke regels gelden er eingelijk? Wat zijn de kosten voor het starten van een uitzendbureau. Genoeg vragen dus!


Uitzendbureau starten stappenplan


Als ondernemer in de dop ben jij ambitieus en heb je dromen. Het is fantastisch dat je de stap hebt gezet om nu écht zelf aan de slag te gaan. Een eigen uitzendbureau starten dat zich bezighoudt met het bemiddelen van talent. Je ziet het al helemaal voor je: flexibiliteit en de vrijheid om te doen wat en wanneer jij wilt.


 Maar voor het zover is moet je nog een aantal hobbels nemen. Hobbels waar jij waarschijnlijk helemaal niet aan hebt gedacht. Gelukkig ben je bij Florys terecht gekomen en geven we je advies over de belangrijkste zaken. Download nu onze gratis whitepaper 'uitzendbureau starten'. Op deze manier kom je alles te weten over het beginnen van een uitzendbureau.


Uitzendbureau starten tips

De stappen voor het starten van een uitzendbureau zijn als volgt:

  1. Zet op papier in welke markt je gaat operen
  2. Bepaal de risico's voor het starten van een uitzendbureau
  3. Denk na over financiën en debiteurenbeheer
  4. Kies een rechtsvorm (BV of eenmanszaak)
  5. Schrijf je in bij de KvK of notaris
  6. Maak de keuze voor uitzenden en/of payrollen
  7. Meld je aan bij de Belastingdienst
  8. Regel je certificeringen en verzekeringen
  9. Zorg voor een goede administratie (verloningssoftware, arbodienst, contracten, etc.)
  10. Maak een G-rekening aan
  11. Zorg voor een website en marketingkanalen
  12. Kies een goede backoffice partner
  13. Begin met ondernemen!


Florys: Jouw partner voor een succesvolle start


Bij Florys hebben we ervaring met het ondersteunen van flexondernemers die hun uitzendbureau willen starten. Wij helpen je niet alleen met de administratie, maar ook met de juridische en fiscale vragen die komen kijken bij een uitzendbureau starten. Veel ondernemers verliezen kostbare tijd aan backofficezaken zoals salarisadministratie en certificeringen. Door deze uit te besteden aan Florys, houd jij meer tijd over om je te richten op het werven van kandidaten en opdrachtgevers.

Wat heb je nodig om een uitzendbureau te starten? Florys biedt de tools en begeleiding die je nodig hebt om jouw onderneming op een stevige basis te bouwen. Of het nu gaat om verloningssoftware, recruitmentoplossingen of advies over rechtsvormen, ons team van PDL- en VPS-specialisten staat voor je klaar.


Contact Us

Rechtsvorm kiezen

Denk aan de keuze van de rechtsvorm van jouw nieuwe bedrijf. Er zijn verschillende rechtsvormen te bedenken: van de éénmanszaak tot een BV en alles wat er tussen zit. De keuze hangt sterk af van de risicosfeer waarin wordt ondernomen en de ondernemingsdoelen.

 ​

Uitzendbureau starten kosten

Of de manier waarop je jouw bedrijf of debiteuren wilt financieren; hoeveel geld heb je hier eigenlijk voor nodig? Als je hier niet goed over nadenkt, dan kan dat best wat negatieve gevolgen hebben.


Certificeringen uitzendbureau

Zo zijn er nog wel meer zaken te noemen die erg belangrijk zijn voor de opstart van je uitzendonderneming. Denk bijvoorbeeld nog aan certificeringen zoals NEN 4400 en VCU of kostprijsbeheersing en fiscale zaken.


Negatieve gevolgen bij verkeerde keuzes:

  • Je hebt klaarblijkelijk geen goede liquiditeitsbegroting gemaakt. Binnen een paar weken kom je erachter dat je je uitzendkrachten niet kunt uitbetalen. Je debiteuren blijken ook nog eens laat te betalen. 
  • Je ligt nachten wakker omdat je een verkeerde rechtsvorm hebt gekozen. Hierdoor loop je privé onnodige risico’s. 
  • Je hebt helaas een verkeerd verloningspakket gekozen. Je komt niet lekker op stoom.
  • De helft van je dag ben je bezig met backoffice uitzendbureau zaken. Tijd die je had moeten besteden aan het werven van nieuwe kandidaten en opdrachten.
  • Je mist de recruitmentsoftware die matches voor jou maakt. Een pakket dat vóór je werkt in plaats van tegen je. Je omzet en marge komt onder druk omdat je concurrenten wel innoveren.


Hulp van Florys om je eigen uitzendbureau te beginnen!

Gelukkig hebben wij Geert en collega's in dienst op onze backoffice afdeling! Hij biedt je de juiste tips en het nodige overzicht bij alle saaie regels waar jij als ondernemer geen verstand van hebt, maar die wel belangrijk zijn. Met Geert en Florys maak jij de juiste keuzes en kun je met vertrouwen van start! Daarnaast hebben we een mooit team van PDL- of VPS-gediplomeerde specialisten bij Florys. Ook maken we gebruik van de nieuwste oplossingen op het gebied van backoffice-software. Je kunt ook onze gratis whitepaper 'uitzendbureau starten' downloaden.


Download Whitepaper Contact met specialist
April 17, 2025
Op 6 april 2025 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in een geschil tussen een ex-werknemer en zijn voormalige werkgever over de verplichtingen van de werkgever tijdens de re-integratie van de ex-werknemer vanuit de Ziektewet. In dit artikel informeren we je over deze uitspraak. Samenvatting van de uitspraak De kern van de uitspraak is dat de werkgever niet verplicht is om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden aan een ex-werknemer die re-integreert vanuit de Ziektewet. Het hof oordeelde dat de verplichtingen van de werkgever, die eigenrisicodrager was voor de Ziektewet, zich beperken tot het ondersteunen van de re-integratie binnen de mogelijkheden van het bedrijf, maar dat dit niet inhoudt dat er een nieuwe arbeidsovereenkomst moet worden aangeboden. Belangrijke punten uit de uitspraak Re-integratieverplichtingen: De werkgever moet zich inspannen om de re-integratie van de ex-werknemer te ondersteunen, bijvoorbeeld door passende werkzaamheden aan te bieden binnen het bedrijf of door samen te werken met een re-integratiebedrijf. Dit betekent dat de werkgever actief moet zoeken naar mogelijkheden om de ex-werknemer weer aan het werk te krijgen. Geen verplichting tot nieuwe arbeidsovereenkomst: Het hof maakte duidelijk dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor de werkgever om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden aan een ex-werknemer die vanuit de Ziektewet re-integreert. Het hof merkt in dat verband op dat de Ziektewetuitkering niet aangemerkt wordt als ‘loon’, zodat aan één van de drie voorwaarden voor het aannemen van een arbeidsovereenkomst niet is voldaan. De werkgever moet wel meewerken aan de re-integratie, maar dit kan ook betekenen dat de ex-werknemer elders passend werk moet zoeken. Dit aspect van de uitspraak is van groot belang voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet, omdat het duidelijk maakt dat hun verplichtingen beperkt zijn tot het faciliteren van de re-integratie, zonder dat zij verplicht zijn om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan. Rechten en plichten van de werknemer: De ex-werknemer heeft de plicht om actief mee te werken aan zijn re-integratie en passende werkzaamheden te accepteren, zowel binnen als buiten het bedrijf. Dit betekent dat de werknemer niet alleen afhankelijk is van de inspanningen van de werkgever, maar ook zelf verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn re-integratieproces. Het hof benadrukte dat de werknemer moet meewerken aan het vinden van passend werk, wat kan betekenen dat hij werk buiten het bedrijf moet accepteren als er binnen het bedrijf geen passende werkzaamheden beschikbaar zijn.  Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl .
April 17, 2025
Eerder deze maand heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel 'Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten' (Wtta) aangenomen. Dit wetsvoorstel introduceert een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. In dit bericht vind je een overzicht van de belangrijkste punten van de wet en de vervolgstappen in het wetgevingstraject. Inhoud van de Wet Wtta Na invoering van de Wtta mogen uitleners alleen op de markt opereren als zij daartoe zijn toegelaten. Dit betekent dat uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen, moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het indienen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), het betalen van een waarborgsom en het aantonen dat zij het juiste loon betalen. De Arbeidsinspectie zal toezicht houden op de naleving van de verplichtingen voor zowel inleners als uitleners. Periodiek wordt gecontroleerd of de uitzendbureaus zich aan de regels blijven houden. Amendementen Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel zijn door de Tweede Kamer verschillende amendementen aangenomen. Enkele belangrijke wijzigingen zijn: Sectorale uitzonderingen: SW-bedrijven, bedrijven die BBL-trajecten verzorgen en de beveiligingsbranche zijn uitgezonderd van het toelatingsstelsel. Uitbreiding normenkader: Er is een bevorderings- en vergewisplicht toegevoegd voor de BRP-registratie van arbeidsmigranten. Leges: Er is een bovengrens vastgesteld voor de jaarlijkse leges die uitleners moeten betalen. Deze leges kunnen oplopen tot maximaal 4.300 euro. Arbeidsmarktdiscriminatie: De minister kan toelating weigeren, schorsen of intrekken bij een rechterlijke veroordeling wegens arbeidsmarktdiscriminatie. Vervolgstappen in het wetgevingstraject Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, wordt het voorstel doorgezonden naar de Eerste Kamer. De behandeling in de Eerste Kamer zal naar verwachting voor de zomer worden afgerond . De exacte datum waarop de wet in werking treedt, is nog niet bekend. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zal eind deze maand een planning presenteren. Het ministerie van SZW zal een eenheid inrichten voor de uitvoering van de Wtta. Deze eenheid zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht en de handhaving van de nieuwe regels. Het toelatingsstelsel zal na drie jaar worden geëvalueerd om te beoordelen of de regels effectief zijn en waar nodig aanpassingen te maken. Invoering van de Wtta heeft vergaande consequenties voor uitzendondernemingen. Het normenkader waaraan uitleners moeten voldoen bevat meerdere bepalingen die vragen om een aangepaste werkwijze. Zeker voor organisaties die niet SNA-gecertificeerd zijn zal de naleving van het normenkader de nodige aanpassingen vragen. Het is dus zinvol om tijdig te starten met de voorbereidingen op de invoering van de Wtta. Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl .