De 5 meest gemaakte fouten in salarisadministratie (én hoe je ze voorkomt)

July 3, 2025

Een fout in salarisadministratie is zo gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Denk aan boetes van de Belastingdienst, ontevreden medewerkers doordat hun loonstrook niet klopt, of een verstoorde vertrouwensband wanneer je structureel geen loonstrook controleren uitvoert. Bovendien kan een chaotische loonadministratie leiden tot interne onrust en onnodige kosten. In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende valkuilen én geven we praktische tips om ze te voorkomen. Daarnaast lees je waarom salarisadministratie uitbesteden aan Florys een slimme zet is.


1. Verkeerde cao- of loonafspraken toepassen

Een klassieke fout in salarisadministratie ontstaat wanneer de verkeerde cao of loonafspraken worden gehanteerd, bijvoorbeeld bij een onjuist uurloon of het niet doorvoeren van periodieke verhogingen.

Zo voorkom je deze fout

  • Houd cao-wijzigingen en loonafspraken nauwgezet bij.
  • Overweeg salarisadministratie uitbesteden, zodat je loonadministratie altijd up-to-date is.


Salarisadministratie uitbesteden?

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.

Contact opnemen

2. Verkeerde of vergeten vergoedingen en inhoudingen

Vergoedingen voor reiskosten, thuiswerken of onkosten worden nog wel eens vergeten. Ook foutieve inhoudingen (pensioenpremie, loonheffing) komen vaak voor, wederom dus een dure fout in salarisadministratie.

Zo voorkom je deze fout

  • Automatiseer zoveel mogelijk met salarissystemen.
  • Hanteer het 4-ogen principe ter controle.
  • Zet meldingen in je salarispakket zodat je geen mutaties mist in de loonadministratie.


3. Niet op tijd aanleveren bij de Belastingdienst of pensioenfonds

Te laat of foutief aanleveren van loonaangiftes of pensioenafdrachten leidt tot boetes en naheffingen. Dit is een vermijdbare fout in salarisadministratie.

Zo voorkom je deze fout

  • Stel herinneringen of automatische meldingen in voor deadlines.
  • Gebruik software die ontbrekende gegevens in je loonadministratie signaleert.
  • Maak iemand binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor het controleren van de loonstrook controleren en de loonaangifte.
  • Heb je onvoldoende capaciteit? Kies voor salarisadministratie uitbesteden aan een specialist.


Salarisadministratie uitbesteden?

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.

Contact opnemen

4. Loonstroken niet correct of te laat versturen

Medewerkers hebben recht op een duidelijke en correcte loonstrook. Een incomplete of te late verzending schaadt het vertrouwen en een vergeten loonstrook controleren betekent meestal extra herstelwerk.

Zo voorkom je deze fout

  • Zorg dat de loonstrook-PDF’s automatisch worden verzonden na de verwerking.
  • Automatiseer zoveel mogelijk met salarissystemen.
  • Hanteer het 4-ogen principe ter controle.


5. Onvoldoende kennis van wet- en regelgeving

De regels rond salarisverwerking veranderen voortdurend. Denk aan minimumloon, verlofregelingen of belastingtarieven. Wie dit niet bijhoudt, loopt structureel risico op een kostbare fout in salarisadministratie.

Zo voorkom je deze fout

  • Volg vakmedia, webinars en trainingen voor salarisprofessionals.
  • Gebruik salarispakketten die automatisch wetswijzigingen of CAO-wijzigingen verwerken.
  • Overweeg salarisadministratie uitbesteden of laat periodiek een externe audit uitvoeren op je loonadministratie.


Waarom salarisadministratie uitbesteden aan Florys?

Wil je risico’s minimaliseren én tijd vrijmaken voor je core-business? Dan is salarisadministratie uitbesteden aan Florys een slimme stap. Florys beschikt over gespecialiseerde salarisexperts, werkt met slimme software die realtime cao- en fiscale updates doorvoert en biedt een digitaal portaal waarin je elke loonstrook razendsnel terugvindt. Zo wordt een grondige loonstrook controleren een fluitje van een cent en verklein je het risico op een dure fout in je salarisadministratie drastisch. Daarnaast ontvang je pro-actief advies, waardoor je loonadministratie altijd voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving.


Conclusie

Of je nu zelf de loonadministratie doorvoert of kiest voor salarisadministratie uitbesteden, gestructureerde processen, actuele kennis en een betrouwbare toolset zijn essentieel. Door elke loonstrook te controleren, deadlines te bewaken en veranderingen in wet- en regelgeving bij te houden, voorkom je vrijwel elke fout in je salarisadministratie. Wil je absolute zekerheid? Neem dan vrijblijvend contact op met Florys en ontdek hoe zij jouw loonadministratie foutloos en efficiënt kunnen verzorgen.


Meer weten over correcte salarisadministratie of hulp nodig?

Neem contact op met onze specialisten, wij zorgen dat je salarisadministratie klopt tot op de komma.

Contact opnemen
June 27, 2025
Salarisverwerking is een tijdrovende en foutgevoelige klus. Veel bedrijven kiezen daarom voor salarisadministratie uitbesteden. Maar wanneer is dat een slimme keuze? Wat zijn de voordelen van loonadministratie uitbesteden? En wat zijn de kosten salarisadministratie? In dit artikel leggen we het je allemaal uit. Wat is salarisadministratie precies? Salarisadministratie betekent veel meer dan alleen salarisverwerking. Denk aan het opstellen van loonstroken, het afdragen van loonheffingen, het bijhouden van verlof, overuren verwerken tijdens de salarisverwerking en het indienen van loonaangiftes bij de Belastingdienst. Voor bedrijven met personeel, zeker bij uitzendkrachten, komt daar veel bij kijken. Wanneer is salarisadministratie uitbesteden slim? 1. Je bedrijf groeit en je houdt het niet meer bij Hoe meer medewerkers, hoe meer mutaties. Denk aan nieuwe contracten, wisselende uren en fiscale veranderingen. Loonadministratie uitbesteden voorkomt fouten én tijdsdruk. 2. Je wilt zekerheid over wet- en regelgeving Minimumloon, reiskosten, cao’s en de werkkostenregeling (WKR) veranderen regelmatig. Wij houden dit bij en zorgen ervoor dat jouw salarisadministratie altijd klopt. 3. Je werkt met flexibele contracten of uitzendkrachten Heb je personeel dat wisselend werkt, zoals oproepkrachten, zzp’ers of uitzendmedewerkers? Dan is je loonadministratie complexer. Salarisadministratie uitbesteden voorkomt administratieve chaos. 4. Je wilt geen boetes of naheffingen Fouten in je loonadministratie kunnen leiden tot forse boetes van de Belastingdienst. Wij werken met slimme software waardoor je risico's beperkt. 5. Je wilt tijd en energie besparen Als ondernemer wil je je richten op je corebusiness. Door salarisadministratie uitbesteden, houd je meer tijd over voor klanten, strategie en groei. Welke kosten salarisadministratie zijn hieraan verbonden? De kosten salarisadministratie uitbesteden hangen af van een aantal factoren. Bij Florys bieden wij dit aan. Ben je benieuwd naar onze kosten over salarisadministratie uitbesteden? Neem gerust contact met ons op!
By Richard Florys June 18, 2025
Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met situaties waarin een werknemer arbeidsongeschikt raakt. Maar wat als die ziekte of arbeidsongeschiktheid veroorzaakt is door een ander? In dat geval kun je als werkgever aanspraak maken op vergoeding van je schade. Maar wat is een regresvordering eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat de regresvordering betekenis is en wanneer je die kunt inzetten om kosten zoals loondoorbetaling bij ziekte te verhalen. Wat is een regresvordering? De vraag ‘wat is een regresvordering?’ komt vaak voor bij werkgevers die onverwacht te maken krijgen met een zieke werknemer. Regresvordering betekenis: een regresvordering is het recht van de werkgever om kosten terug te vorderen van een derde partij die aansprakelijk is voor het verzuim van de werknemer. Dit recht is wettelijk vastgelegd en biedt werkgevers financiële bescherming tegen onterecht gemaakte kosten. De regresvordering betekenis in het kort: Een juridische claim waarmee je als werkgever loonkosten en bijkomende uitgaven kunt verhalen op de veroorzaker van letsel of ziekte van jouw werknemer. Wanneer is een regresvordering mogelijk? Je kunt een regresvordering indienen wanneer jouw werknemer arbeidsongeschikt raakt door toedoen van een derde partij. Voorbeelden hiervan zijn: Verkeersongevallen tijdens werktijd of op weg naar een klus. Ook bij verkeersongevallen die niet direct gekoppeld kunnen worden aan het werk kan een regresvordering worden ingediend. Bedrijfsongevallen bij een opdrachtgever of andere externe partij . Blootstelling aan gevaarlijke stoffen door een ander bedrijf . In al deze gevallen blijf jij als werkgever verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte. Maar dankzij de regresregeling kun je deze kosten via een regresvordering verhalen op de veroorzaker. Waarom kiezen voor Florys? Bij Florys hebben we ruime ervaring met regreszaken. We weten precies wat een regresvordering is, hoe je deze succesvol inzet en welke stappen nodig zijn voor een snelle en effectieve afhandeling. Dankzij onze betrokken aanpak hebben we voor werkgevers al regresclaims gerealiseerd die opliepen tot tienduizenden euro’s. Elke casus is anders, dus we leveren altijd maatwerk. We begrijpen dat loondoorbetaling bij ziekte een grote last kan zijn. Daarom nemen we jou het werk uit handen.