Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Als werkgever kun je geconfronteerd worden met loonbeslagen bij je werknemers. De stijgende kosten voor levensonderhoud en de aanhoudende inflatie kunnen ertoe leiden dat het aantal loonbeslagen toeneemt. Deurwaarders die loonbeslag leggen, vragen bij werkgevers informatie op over het salaris van werknemers. Het is een wettelijke verplichting om die informatie te verstrekken. In dit bericht informeren we je daarover.

Verstrekken informatie

Een deurwaarder mag bij de werkgever informatie opvragen over de periodieke betalingen die aan de werknemer worden gedaan. De werkgever dient daarbij, op grond van de wet, informatie te verstrekken over:

Nadat het loonbeslag is gelegd kan de werknemer vragen om de opgevraagde informatie gedurende twee weken niet te delen met de deurwaarder. Hierdoor krijgt de werknemer de tijd om in overleg te treden met de deurwaarder. Als dat niet leidt tot afhandeling van de vordering, dient de opgevraagde informatie alsnog binnen twee weken (dus binnen vier weken na de beslaglegging) door de werkgever verstrekt te worden.

Niet verstrekken informatie

Werkgevers zijn wettelijk verplicht de opgevraagde informatie aan de deurwaarder te verstrekken. Werkgevers die ervoor kiezen die informatie niet te verstrekken, dienen zich te realiseren dat de deurwaarder de vordering dan op de werkgever kan verhalen. Recent speelde bij de Rechtbank Overijssel een zaak waarin de werkgever de opgevraagde informatie, op grond van goed werkgeverschap, niet wilde verstrekken. De kantonrechter maakte met die redenering korte metten: het beroep op goed werkgeverschap leidde er niet toe dat de werkgever onder de wettelijke informatieplicht uit kwam.

Vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een mail sturen naar info@florys.nl.