Investeren in je personeel

Je wilt nieuwe werknemers aannemen, of in je huidige werknemers investeren. Dit kun je doen door ze een opleiding aan te bieden, die jij dan voor ze betaalt. Jij als werkgever hebt profijt van de kennis van je werknemers, zij behouden uitdaging in hun werk en blijven groeien. Maar wat nu als je werknemer tijdens of net na het afronden van zo’n opleiding vertrekt? Dan heb je geïnvesteerd, maar je ziet er niets van terug. Kun je dan naar je geld fluiten?

Er is een oplossing om dit probleem te voorkomen, namelijk het opstellen van een studiekostenovereenkomst. Het goed opstellen en uitvoeren van zo’n overeenkomst wordt nog weleens onderschat. Laatst heeft de kantonrechter uitspraak gedaan in een zaak waarin dat duidelijk zichtbaar werd.

De werkgever dacht dat hij een goede studiekostenovereenkomst had gesloten met de werknemer. Toen de werknemer dus vertrok terwijl ze de opleiding niet had afgerond, vorderde de werkgever de gemaakte kosten voor de opleiding terug.

De werkneemster was het hier niet mee eens en betaalde de kosten niet. De werkgever spande hierop een rechtszaak aan. De kantonrechter stelde de werkneemster echter in het gelijk waardoor zij niet hoefde te betalen. Wat ging hier mis?

Goed informeren is noodzakelijk

In het arbeidscontract stond wel dat een studieovereenkomst van toepassing was, maar deze was niet aan de werkneemster overlegd. De werkgever stelde dat de overeenkomst naar haar was verstuurd zodat zij hier kennis van kon nemen, maar hij kon dit niet aantonen. Uiteindelijk oordeelde de kantonrechter dat de werkgever zijn werkneemster niet voldoende had geïnformeerd. Van een goed werkgever mag verwacht worden dat hij de werknemer vóór het aangaan van de overeenkomst duidelijk informeert over de (financiële) gevolgen. Dat was hier niet gebeurd.

In de praktijk gaat het dus weleens mis bij het gebruik van een studiekostenbeding. Als je een studiekostenbeding gebruikt is het belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden die daarbij van toepassing zijn. Het is dus aan te raden om kloppende studiekostenovereenkomsten op te stellen en deze correct te gebruiken. Als je er in een concrete situatie gebruik van kunt maken wil je geen discussie krijgen over de inhoud ervan.

Waarom oplossingen van Florys werken

Wil je waterdichte contracten opstellen of je juist op een overeenkomst beroepen en heb je daar vragen over? Bij Florys staan we voor je klaar. We hebben jarenlange ervaring met het adviseren en ontzorgen van ondernemers op het gebied van arbeidsrecht en helpen je graag met het opstellen van een overeenkomst of beding. Ook gaan we graag met je op zoek naar de beste keuze voor jou en je personeel.


Praten met een juridisch specialist?

Douwe staat voor je klaar!

Alles op een rij