Mijn eigen uitzendbureau starten. En nu?

Na jaren gewerkt te hebben als recruiter gaat het bij je kriebelen. Je hebt een droom: je eigen uitzendbureau beginnen! Na wat wikken en wegen besluit je te gaan ondernemen. Maar om een eigen uitzendbureau te starten moet je ook nadenken over saaie regels, rechtsvormen, software en financiering. Wat is mijn volgende stap? Moet ik eerst langs de Belastingdienst of toch de Kamer van Koophandel? Welke regels gelden er eingelijk? Wat zijn de kosten voor het starten van een uitzendbureau. Genoeg vragen dus!

Uitzendbureau starten

Als ondernemer in de dop ben jij ambitieus en heb je dromen. Het is fantastisch dat je de stap hebt gezet om nu écht zelf aan de slag te gaan. Een eigen uitzendbureau starten dat zich bezighoudt met het bemiddelen van talent. Je ziet het al helemaal voor je: flexibiliteit en de vrijheid om te doen wat en wanneer jij wilt.

Uitzendbureau starten tips

De stappen voor het starten van een uitzendbureau zijn als volgt:

 1. Zet op papier in welke markt je gaat operen
 2. Bepaal de risico's voor het starten van een uitzendbureau
 3. Denk na over financiën en debiteurenbeheer
 4. Kies een rechtsvorm (BV of eenmanszaak)
 5. Schrijf je in bij de KvK of notaris
 6. Maak de keuze voor uitzenden en/of payrollen
 7. Meld je aan bij de Belastingdienst
 8. Regel je certificeringen en verzekeringen
 9. Zorg voor een goede administratie (verloningssoftware, arbodienst, contracten, etc.)
 10. Maak een G-rekening aan
 11. Zorg voor een website en marketingkanalen
 12. Kies een goede backoffice partner
 13. Begin met ondernemen!

Rechtsvorm kiezen

Denk aan de keuze van de rechtsvorm van jouw nieuwe bedrijf. Er zijn verschillende rechtsvormen te bedenken: van de éénmanszaak tot een BV en alles wat er tussen zit. De keuze hangt sterk af van de risicosfeer waarin wordt ondernomen en de ondernemingsdoelen. ​

Kosten uitzendbureau starten

Of de manier waarop je jouw bedrijf of debiteuren wilt financieren; hoeveel geld heb je hier eigenlijk voor nodig? Als je hier niet goed over nadenkt, dan kan dat best wat negatieve gevolgen hebben.

Certificeringen uitzendbureau

Zo zijn er nog wel meer zaken te noemen die erg belangrijk zijn voor de opstart van je uitzendonderneming. Denk bijvoorbeeld nog aan certificeringen zoals NEN 4400 en VCU of kostprijsbeheersing en fiscale zaken.

Backoffice uitzendbureau uitbesteden of zelf doen?

Wij spreken regelmatig flexondernemers die teveel tijd kwijt zijn aan backoffice zaken zoals administratieve en juridische vragen. Daarnaast hebben uitzendkrachten in een krappe arbeidsmarkt hogere verwachtingen van je. Uitzendkrachten willen altijd en overal toegang tot hun urenadministratie, loonstrookjes en jaaropgaven.

Bij Florys hebben we diverse uitzendondernemers geholpen die veel tijd en geld kwijt waren aan hun salarisadministratie. Door de backoffice uit te besteden aan Florys kwamen de belangrijkste bedrijfsprocessen weer in lijn kwamen met de behoeften van het uitzendkrachten en het management.

Negatieve gevolgen bij verkeerde keuzes:

 • Je hebt klaarblijkelijk geen goede liquiditeitsbegroting gemaakt. Binnen een paar weken kom je erachter dat je je uitzendkrachten niet kunt uitbetalen. Je debiteuren blijken ook nog eens laat te betalen. 
 • Je ligt nachten wakker omdat je een verkeerde rechtsvorm hebt gekozen. Hierdoor loop je privé onnodige risico’s. 
 • Je hebt helaas een verkeerd verloningspakket gekozen. Je komt niet lekker op stoom.
 • De helft van je dag ben je bezig met backoffice uitzendbureau zaken. Tijd die je had moeten besteden aan het werven van nieuwe kandidaten en opdrachten.
 • Je mist de recruitmentsoftware die matches voor jou maakt. Een pakket dat vóór je werkt in plaats van tegen je. Je omzet en marge komt onder druk omdat je concurrenten wel innoveren.

Hulp van Florys om je eigen uitzendbureau te beginnen!

Gelukkig hebben wij Geert en collega's in dienst op onze backoffice afdeling! Hij biedt je de juiste tips en het nodige overzicht bij alle saaie regels waar jij als ondernemer geen verstand van hebt, maar die wel belangrijk zijn. Met Geert en Florys maak jij de juiste keuzes en kun je met vertrouwen van start! Daarnaast hebben we een mooit team van PDL- of VPS-gediplomeerde specialisten bij Florys. Ook maken we gebruik van de nieuwste oplossingen op het gebied van backoffice-software. J

 


Sparren met onze meest ervaren man binnen de Flexbranche?

Geert staat voor je klaar!

 • “Wanneer iemand een uitzendbureau gaat starten, zal ik hem zeker aanraden om contact op te nemen met Florys”

  Rik Mouissie Directeur Rix Buro

Alles op een rij