Hans Bossenbroek

Communicatiemedewerker

De coronacrisis gaat aan niemand voorbij. Ook niet aan Florys en haar klanten. Arbeidsjurist Douwe de Haan is ondanks dat hoopvol gestemd. “Door onze digitale werkprocessen kunnen we klanten blijven adviseren.”

Net als veel andere collega’s werkt Douwe ook vanuit huis. “Bij Florys hebben we onlangs duidelijke richtlijnen opgesteld over het werken tijdens deze uitbraak. Zoveel mogelijk collega’s werken nu thuis. Dat is even wennen, maar gelukkig gaat het in de praktijk best goed. Dat komt – onder meer – omdat we in de afgelopen jaren veel processen hebben gedigitaliseerd. Daar hebben we altijd al gemak van, maar zeker nu in deze periode.”

Consequenties fors

Een tijd waarin voor iedereen ook de economische effecten te merken zijn. “Nu al zijn de gevolgen merkbaar. Iedereen die het journaal kijkt of de krant leest merkt ze”, zegt Douwe. “Denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van opdrachten van zzp’ers, maar ook aan het feit dat orders worden teruggetrokken of uitgesteld. Bovendien houden veel ondernemers nu de hand op de knip of zijn – op z’n minst – voorzichtig met het doen van grotere uitgaven.”

Welke gevolgen het voor de lange termijn heeft, durft Douwe niet te zeggen. “Het kabinet heeft afgelopen dinsdag veel maatregelen aangekondigd die het vertrouwen bij ondernemers en werknemers moeten herstellen. Maar ook als dat lukt zullen de consequenties waarschijnlijk fors zijn. Zeker als de uitbraak meerdere weken of maanden duurt.”

Blijven adviseren

Hoe dan ook: Florys staat haar klanten ook in deze tijd terzijde. “Omdat onze werkprocessen op orde zijn, kunnen we onze klanten blijven adviseren. We denken mee over het beheersen en beperken van de kosten en adviseren ondernemers hoe ze op een slimme manier gebruik kunnen maken van de faciliteiten die de overheid biedt. En ja, we beantwoorden ook al vragen over eventuele ontslagen vanwege bedrijfseconomische omstandigheden.”

Desondanks zijn er ook nog wel lichtpuntjes. “In de lastige en onbekende situatie waarin we nu zitten merk ik veel saamhorigheid. Iedereen beseft dat deze tijden bijzonder zijn. Ondanks dat, of misschien wel daardoor, zijn veel mensen bereid om niet alleen aan zichzelf te denken, maar juist nu aandacht te hebben voor de ander.”