Douwe de Haan

Arbeidsjurist

De eerste helft van 2023 ligt alweer achter ons. In die eerste maanden van het jaar is er veel gebeurd dat relevant is voor de uitzendbranche. In dit bericht zetten we de highlights voor je op een rij.  

Implementatie cao-akkoord 

Op 19 december 2022 sloten de ABU en NBBU een cao-akkoord met de vakbonden. De feitelijke invoering van de wijzigingen vond plaats per begin juli. De eerste helft van het jaar stond daardoor voor uitzendorganisaties in het teken van het implementeren van het cao-akkoord. De belangrijkste wijzigingen hadden betrekking op de rechtspositie van werknemers, de regels rondom arbeidsongeschiktheid en uitbreiding van de inlenersbeloning.  

Uitspraak Hoge Raad over toepassing uitzendbeding bij ziekte 

De Hoge Raad heeft op 17 maart 2023 een uitspraak gedaan over de toepassing van het uitzendbeding bij ziekte. De Hoge Raad heeft duidelijk gemaakt dat het uitzendbeding ook ten aanzien van zieke werknemers kan worden toegepast. Het gebruik van het uitzendbeding is, naar het oordeel van de Hoge Raad, niet in strijd met het opzegverbod. Tegelijkertijd stelt de Hoge Raad dat de fictiebepaling uit de cao niet rechtsgeldig is. Concreet betekent dat het volgende: een uitzendorganisatie mag de uitzendovereenkomst met een zieke werknemer per direct opzeggen als de opdrachtgever de inleenovereenkomst daadwerkelijk heeft opgezegd.  

In het hiervoor genoemde cao-akkoord van december 2022 is overigens afgesproken dat de uitzendovereenkomst van een zieke flexkracht met ingang van juli 2023 niet meer kan worden opgezegd; ook niet na actieve beëindiging van de inleenovereenkomst.

Uitspraak Gerechtshof Den Haag over sectorindeling 

Op 19 januari 2023 deed het Gerechtshof Den Haag uitspraak in een zaak over de sectorindeling van een detacheringsorganisatie. De werkgever was bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met als activiteiten “Het detacheren van personeel op het gebied van informatie technologie (IT)” en met de SBI-code “78202 – Uitleenbureaus”.  

De belastinginspecteur besluit op enig moment om deze onderneming in te delen in sector 52 (Uitzendbedrijven). De werkgever komt daartegen in het verweer. Het belangrijkste argument betreft de stelling dat de werknemers niet werkzaam zijn onder leiding en toezicht van de opdrachtgever, omdat de werkgever het gezag niet overdraagt, maar zelf uitoefent. Het gerechtshof gaat, met een verwijzing naar de Care4Care-uitspraak van de Hoge Raad, niet in die redenering mee:  

4.13.1. Voor de beantwoording van de vraag of sprake is van “toezicht en leiding” zijn dezelfde maatstaven van toepassing als gelden voor de beantwoording van de vraag of sprake is van een gezagsverhouding als bedoeld in artikel 7:610 BW (de arbeidsovereenkomst) (vgl. HR 4 november 2016, ECLI:NL:HR:2016:2356). Hierbij geldt dat een gezagsverhouding (ook) kan worden aangenomen als de opdrachtgever met betrekking tot de werkzaamheden in principe opdrachten en aanwijzingen kan geven die de arbeidskracht dient op te volgen. In hoeverre daadwerkelijk opdrachten en aanwijzingen worden gegeven is op zichzelf niet doorslaggevend. 

Met deze uitspraak bevestigt het gerechtshof maar weer eens dat het enkele gegeven dat de opdrachtgever opdrachten en aanwijzingen kan geven tot de slotsom leidt dat de werkgever het gezag heeft overgedragen.  

Wet goed verhuurderschap aangenomen door Eerste Kamer  

De Eerste Kamer nam op 21 maart 2023 de Wet goed verhuurderschap aan. Voor uitzendorganisaties betekent deze wet onder meer dat de huurovereenkomst niet meer gekoppeld mag zijn aan (de duur van) de uitzendovereenkomst.  

Wet toekomst pensioenen aangenomen door Eerste Kamer  

Op 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Als gevolg van de invoering van deze wet per 1 juli 2023 is de wachttijd in pensioenregelingen komen te vervallen. Met ingang van 1 januari 2024 zal, in de pensioenregeling voor de uitzendsector, de toetredingsleeftijd worden verlaagd van 21 naar 18 jaar.  

Verplichte certificering uitzenders 

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een wetsvoorstel voor verplichte certificering van uitzenders. Het concept wetsvoorstel is inmiddels door de Raad van State beoordeeld. De minister verwerkt het advies van de Raad van State in een aangepast voorstel dat vermoedelijk later dit jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De verwachting is inmiddels dat de nieuwe wet niet eerder dan per 1 juli 2025 wordt ingevoerd.  

Vragen over bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons telefoonnummer 0184-208200 of een mail sturen naar salaris@florys.nl.