Douwe de Haan

Arbeidsjurist

In de huidige krappe arbeidsmarkt kan samenwerken met uitzendorganisaties een passende oplossing zijn. Daarbij het is van belang om samen te werken met een uitzendorganisatie die de regels naleeft. Om dat te kunnen controleren heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een checklist opgesteld. Deze checklist (Checklist NLA) lichten we in dit artikel toe.  

KVK 

Elke uitzendorganisatie moet zich als uitlener van personeel registreren bij de Kamer van Koophandel. Als inlener ben je verplicht om te controleren of de uitzendorganisatie deze registratie heeft gedaan. Dit kan je makkelijk controleren met de WAADI-check

Stichting Normering Arbeid (SNA) 

Uitzendorganisaties kunnen SNA-gecertificeerd zijn. Als je samenwerkt met gecertificeerde uitzendorganisaties beperk je het risico dat je als inlener aansprakelijk wordt gesteld voor het niet afdragen van loonheffingen en btw. In sommige cao’s is verplicht gesteld om uitsluitend zaken te doen met SNA-gecertificeerd uitzendbureaus. Op de site van SNA kan worden nagegaan welke organisaties gecertificeerd zijn: Stichting Normering Arbeid

Lid van brancheorganisatie 

Uitzendorganisaties kunnen lid worden van een brancheorganisatie (ABU of NBBU). Deze brancheorganisaties stellen kwaliteitseisen aan hun leden. Periodiek wordt er een audit uitgevoerd waarin wordt beoordeeld of de uitzendorganisatie aan deze kwaliteitseisen voldoet.  

Loon 

Op grond van de wet en de uitzendcao hebben flexkrachten recht op een (vrijwel) gelijke beloning. In dat kader is van belang om de uitzendorganisatie te informeren over de beloningscomponenten waarop de flexkracht recht heeft. Je kunt de uitzendorganisatie vragen om schriftelijk te bevestigen uit welke componenten de beloning van de flexkracht bestaat.  

Factureren 

Er gelden wettelijke regels voor de facturen van uitzendorganisaties. Check of het uitzendbureau waarmee je zaken doet deze eisen correct toepast. Voorbeelden van dergelijke eisen zijn: vermelding van het KvK-nummer, btw-nummer en het volledige adres. Zie hier de overige eisen.  

G-rekening 

De uitzendorganisatie is als formele werkgever verplicht om de loonheffingen af te dragen. Mocht dat, om wat voor reden dan ook, niet gebeuren, dan kan de Belastingdienst daarvoor bij de inlener aankloppen. Om dat risico te beperken is het zinvol om een deel van de factuur te storten op de G-rekening van de uitzendorganisatie. De uitzendorganisatie kan vanaf die rekening alleen betalen aan de Belastingdienst.  

Identiteit uitzendkracht 

Als feitelijke werkgever heb je de verplichting om de identiteit van de flexkracht vast te stellen. Daarnaast is de flexkracht verplicht om altijd een origineel identiteitsbewijs bij zich te hebben wanneer hij aan het werk is. Op deze manier kan belastingfraude, identiteitsfraude en illegale tewerkstelling voorkomen worden.  

Legaal werken 

Alle uitzendkrachten met de Nederlandse nationaliteit mogen voor je werken. Ook personen uit de EER en Zwitserland mogen voor je werken. In alle andere gevallen moet de uitzendkracht een bewijs kunnen laten zien dat hij of zij in Nederland mag werken. Het is van belang om na te gaan of de flexkracht over een werkvergunning beschikt. Als een flexkracht illegaal werkzaamheden verricht kan dat leiden tot forse boetes.  

Gezonde en veilige werkplek 

Samen met het uitzendbureau bent je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek voor de flexkrachten. Met de zelfinspecties op zelfinspectie.nl kan eenvoudig worden nagegaan of er binnen jouw organisatie sprake is van een gezonde en veilige werkplek.  

Vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een mail sturen naar info@florys.nl.