Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Op 19 december 2022 hebben de cao-partijen een cao-akkoord gesloten. Dat akkoord is voor het grootste deel effectief geworden per begin juli. De huidige uitzend-cao’s hebben een looptijd tot 1 januari 2024. De vraag rijst wat er vanaf die datum gebeurt. In dit artikel lichten we de verschillende scenario’s toe.  

Update cao-onderhandelingen 

Eind juni hebben de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie de cao-onderhandelingen stilgelegd. De aanleiding hiervoor ligt in het gegeven dat het niet gelukt is om afspraken te maken over de huisvesting van arbeidsmigranten. In het cao-akkoord van 19 december 2022 was afgesproken om voor 1 juni 2023 overeenstemming te bereiken over een regeling over de prijs van huisvesting. Deze regeling zou vervolgens per 1 januari 2024 in moeten gaan. De ABU en NBBU hebben teleurgesteld gereageerd op deze ontwikkeling.  

Scenario 1: opzegging cao

Het meest vergaande scenario is dat de lopende cao voor het einde van de looptijd wordt opgezegd. In de cao is afgesproken dat dat uitsluitend gebeurt als de mogelijkheden om tot een nieuwe cao te komen, uitgeput zijn. Opzegging kan, zonder opzegtermijn, plaatsvinden tegen 1 januari 2024. Als de cao wordt opgezegd, wordt deze voor de duur van één jaar verlengd. De cao-partijen zullen dan in 2024 onderzoeken of er alsnog een nieuwe cao kan worden afgesloten. Dit betekent dat er in ieder geval tot eind 2024 een uitzend-cao zal bestaan.  

Scenario 2: geen opzegging cao, maar ook geen nieuw cao-akkoord 

De cao-partijen hebben dus afgesproken dat de cao alleen mag worden opgezegd als de mogelijkheden om tot een nieuwe cao te komen zijn uitgeput. Dat kan leiden tot de situatie dat de cao-partijen op de einddatum nog geen nieuw cao-akkoord hebben gesloten, maar ook niet overgaan tot opzegging van de huidige cao. In dat scenario worden de huidige cao-bepalingen voor de duur van één jaar verlengd. Ook in dit scenario zal er tot eind 2024 een uitzend-cao bestaan.  

Scenario 3: nieuw cao-akkoord 

Ondanks het gegeven dat de vakbonden het cao-overleg voorlopig hebben stilgelegd, is het niet uitgesloten dat de cao-partijen het cao-overleg in de komende periode weer kunnen oppakken. De uitkomst daarvan kan zijn dat er een nieuw cao-akkoord wordt gesloten.  

Update NBBU-cao Vaste medewerkers 

De NBBU heeft naast de cao voor uitzendkrachten ook een cao voor vaste medewerkers afgesloten. Deze laatste cao is afgesloten met de vakbond LBV. Eind 2020 heeft de NBBU haar leden voorgesteld de cao voor vaste medewerkers op te zeggen. Dat voorstel is destijds niet door de leden overgenomen. In 2021 is vervolgens voorgesteld om een cao voor twee jaar af te sluiten. Die periode van twee jaar (2022 en 2023) zou vervolgens gebruikt worden om de cao inhoudelijk te actualiseren. De status van deze actualisatie is op dit moment onbekend.  

Vragen over bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons telefoonnummer 0184-208200 of een mail sturen naar backoffice@florys.nl.