Gysette de Jong – Stuurbrink

Juridisch Medewerker
Florys HR

De afgelopen weken kwamen veel vluchtelingen uit Oekraïne in ons land aan. Wellicht wil jij je steentje bijdragen door hen een baan aan te bieden of hen te bemiddelen naar een baan, maar heb je niet scherp met welke regels je dan rekening moet houden. Daarom zetten wij de regels en aandachtspunten in dit artikel voor je op een rij.

Sinds 1 april 2022 mogen vluchtelingen uit Oekraïne op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming in Nederland werken.

Benodigde documenten

Om te kunnen werken heeft de vluchteling een BSN nodig en een document waaruit de verblijfsstatus ‘tijdelijk beschermd’ blijkt. Deze documenten ontvangt de vluchteling na inschrijving bij de gemeente waar hij of zij verblijft.

Doordat er bij gemeentes lange wachttijden zijn voor het aanvragen van documenten, is er een overgangsperiode ingesteld van 4 maart tot en met 30 mei 2022. In deze periode geldt dat Oekraïense mensen een vrijstelling hebben voor de tewerkstellingsvergunningsplicht wanneer zij hun nationaliteit op basis van een document kunnen aantonen.

Loondienst

Als werkgever kun je met de vluchteling een arbeidsovereenkomst sluiten zoals je dit met andere werknemers ook doet. De vluchteling heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer.

Meldingsplicht

Sinds 1 april 2022 geldt er voor werkgevers een meldingsplicht bij het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling. Er moet ten minste twee werkdagen voordat het dienstverband start een melding worden gedaan bij het UWV.

De melding moet gedaan worden via het formulier 'Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne'. Het formulier dient per post opgestuurd te worden.

Voor de meldingsplicht geldt tot 15 april 2022 een overgangsperiode. Wanneer je al een vluchteling in dienst hebt genomen (vanaf 4 maart), kun je de melding nog indienen. De termijn van twee werkdagen is dan niet van toepassing. Wanneer je voor 1 april 2022 een aanvraag hebt ingediend voor een tewerkstellingsvergunning, wordt dit beschouwd als een melding.

Vrijwilligerswerk

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen ook vrijwilligerswerk doen. Hiervoor is ook geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar het UWV toetst wel of er sprake is van vrijwilligerswerk. Daarom dient er een vrijwilligersverklaring aangevraagd te worden bij het UVW. De verklaring geldt voor het soort vrijwilligerswerk (en niet de persoon). De verklaring is drie jaar geldig.

Voor vrijwilligerswerk gelden de volgende voorwaarden:

De aanvraag voor de verklaring kan worden ingevuld op uwv.nl. Nadat je een ontvangstbevestiging hebt kan de vluchteling alvast beginnen met het vrijwilligerswerk. Het werk moet beëindigd worden wanneer blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan.

In dit artikel las je een overzicht van de regels en aandachtspunten bij het in dienst nemen van vluchtelingen uit Oekraïne. Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen naar ons algemene nummer 0184 – 208 208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.