Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Als werkgever ben je verplicht om het loon van je werknemer door te betalen als je werknemer arbeidsongeschikt is. Die verplichting geldt ook als de werknemer door toedoen van iemand anders ziek is geworden. In dat geval zijn er mogelijkheden om de kosten van loondoorbetaling en verzuimbegeleiding te verhalen op de veroorzaker van de schade. Dit noemen we het instellen van een regresvordering, ook wel bekend als loonregres.  

Er kunnen veel oorzaken zijn van het ontstaan van schade bij een werknemer. Van een verkeersongeval, tot een ongeval tijdens werk, een medische fout, een ongeval met dieren of een sportongeval. Als de werknemer hierdoor ziek thuis komt te zitten, lijdt je als werkgever ook schade. Als werkgever mis je een arbeidskracht, terwijl je het loon van de werknemer moet doorbetalen. Daarnaast worden er ook kosten gemaakt voor het re-integreren van de zieke werknemer.  

Loondoorbetalingsplicht  

Op grond van de wet moet de werkgever 104 weken lang het loon van de zieke werknemer doorbetalen. De doorbetaling moet tenminste 70% van het loon van de zieke werknemer bedragen. Het is hierbij van belang om na te gaan of er in de arbeidsovereenkomst (en/of cao) afwijkende afspraken zijn gemaakt.  

Schade verhalen 

De schade die de werkgever lijdt door toedoen van een andere partij, kan worden verhaald op de aansprakelijke partij of zijn verzekeraar. De volgende schadeposten kunnen op (de verzekeraar van) de schadeveroorzaker worden verhaald:  

Regresrecht 

Op grond van de wet heeft de werkgever ‘regresrecht’ ofwel loonregres bij letselschade. Dit houdt in dat de werkgever de schade zelfstandig kan verhalen op de aansprakelijke partij. Dit kan zonder tussenkomst van de werknemer. Aan het instellen van een regresvordering zijn voorwaarden verbonden. Wanneer aan de hieronder genoemde voorwaarden is voldaan, heeft de werkgever regresrecht en kan hij de schade verhalen op de aansprakelijke partij.
  1. De arbeidsongeschiktheid is een direct gevolg van de schadeveroorzakende gebeurtenis 
  2. De derde partij is aansprakelijk voor de schadeveroorzakende gebeurtenis
  3. Er is sprake van een loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever op grond van de arbeidsovereenkomst of cao 
  4. De regresvordering moet binnen 5 jaar worden ingesteld 

In het kort 

Als een werknemer schade heeft geleden door toedoen van een andere partij, hoeven de kosten van de loondoorbetaling en de re-intigratie niet altijd voor rekening van de werkgever te komen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Florys . We denken graag met je mee. Natuurlijk kun je ook bellen naar ons algemene nummer 0184 – 208 208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl