Douwe de Haan

Arbeidsjurist

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding op 4 maart 2024 gepubliceerd voor internetconsultatie. In dit artikel lichten we de hoofdlijnen van het wetsvoorstel toe.  

Concurrentiebedingen

Een concurrentiebeding legt aan de werknemer beperkende voorwaarden op ten aanzien van de werkzaamheden die hij na uitdiensttreding mag verrichten. Onder concurrentiebedingen worden ook relatiebedingen en anti-ronselbedingen verstaan. Het doel van een concurrentiebeding is om de bedrijfsbelangen van de werkgever te beschermen. Onderzoek laat zien dat concurrentiebedingen gevolgen hebben voor de arbeidsmobiliteit. Aan deze bezwaren wil de minister met dit nieuwe wetsvoorstel tegemoet komen.  

Doelen wetsvoorstel 

Met dit nieuwe wetsvoorstel beoogt de minister een viertal punten:

Voorgestelde wijzigingen 

De belangrijkste wijzigingen die de minister wil doorvoeren sommen we hier op: 

Toepassing in de praktijk 

Wanneer een concurrentiebeding is opgenomen in een contract van onbepaalde tijd, is het verstandig dat werkgever en werknemer de tekst van het beding periodiek tegen het licht houden. Hierdoor kunnen eventuele wijzigingen (zoals aanpassingen in de functie) tijdig verwerkt worden in bijvoorbeeld de motivering van het zwaarwegende bedrijfsbelang.  

Als de werkgever zich wil beroepen op het concurrentiebeding dient hij dit tijdig en schriftelijk aan de werknemer te melden. Als aan deze eisen niet wordt voldaan, kan de werkgever de werknemer niet meer aan het beding houden.  

Wetgevingsproces 

Onduidelijk is nog wanneer de nieuwe regels worden ingevoerd. In ieder geval moet het wetsvoorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Inwerkingtreding wordt niet verwacht voor 1 januari 2026.  

Vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Natuurlijk kun je ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een mail sturen naar info@florys.nl.