Maarten Monster

Marketingmanager

Trends en ontwikkelingen in de uitzendbranche. Die stonden afgelopen donderdag centraal tijdens het eerste Florys Flexevent in Cultureel Centrum Landvast te Alblasserdam. Hoofdspreker en HR-strateeg Wim Davidse had een inspirerende lezing in petto voor het publiek.

Het zal sommige flexondernemers zeker even geduizeld hebben na de lezing van Davidse. Zijn presentatie zat vol met tabellen, grafieken en andere statistieken. Desondanks weet de HR-strateeg tijdens zijn betoog het publiek van begin tot eind te boeien. Zo’n 75 ondernemers zijn afgekomen op de lezing. Onderwerp is de veranderende flexmarkt in tijden van digitale revolutie.

Verschuiving binnen de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is flink aan verandering onderhevig, zo blijkt uit zijn relaas. Techniek speelt een steeds grotere rol. Eén van de voorbeelden die de visionair aanhaalt, is het veranderende beroepenveld. “Kunstmatige intelligentie neemt bijvoorbeeld repeterend administratief werk over. Daardoor verdwijnt het beroep van administratief medewerker binnen afzienbare tijd. Omdat eenvoudige beroepen verdwijnen, zijn er steeds meer hoogopgeleiden nodig.”

Kansen door vergrijzing en krapte

Davidse schetst desondanks een toekomstperspectief vol kansen en mogelijkheden. “Door een toenemende vergrijzing en een structureel krappe arbeidsmarkt wordt de mismatch op de arbeidsmarkt steeds groter”, voorspelt hij. Het advies van Davidse: “Wees als uitzendondernemer innovatief en vernieuwend. Zorg dat je bijblijft bij alle ontwikkelingen en speel hier op in.”

De digitale revolutie

In de twee workshops later op de middag worden de ondernemers dan ook door Davidse uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen. “De grote vraag is: ben ik onmisbaar of inwisselbaar?”, zo legt Davidse zijn publiek voor. “Ben ik als ondernemer wel futureproof?” Zijn vragen stemmen in ieder geval tot nadenken, zo blijkt. De nodige ideeën komen los. “Vanwege de vergrijzing is het misschien wel een idee om een uitzendbureau voor 70-plussers op te richten”, oppert een deelnemer. “Kijk in ieder geval waar jouw kansen als ondernemer liggen”, adviseert Davidse. “Zie de digitale revolutie niet als een bedreiging, maar kijk vooral waar voor jouw onderneming de kansen liggen.”

Overigens is Davidse niet de enige die deze middag een workshop geeft. Ook Timo Meijerink, Senior Solution Consultant bij Bullhorn, en Douwe de Haan, Flexpert en Arbeidsjurist bij Florys, geven acte de présence. Laatstgenoemde geeft de bezoekers advies hoe om te gaan met ziekteverzuim, Meijerink bespreekt hoe je grip kunt krijgen op je recruitment workflow. Eén conclusie mag na de lezing en de workshops in ieder geval worden getrokken: het voortdurend blijven innoveren van bedrijfsprocessen, propositie en dienstverlening is noodzakelijk om toekomstbestendig te zijn en te blijven. 

Bekijk hier de sfeerimpressie van het Florys Flexevent! Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of ideeën die verdere uitwerking nodig hebben? Neem contact op met Johan Baan van Florys via 06-12735037 of johan.baan@florys.nl